Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.
Elevene på Rosthaug har talt. For oss er Senterpartiet den klare vinneren. Senterpartiet stakk av med hele 36,6 prosent av stemmene under årets skolevalg.
Det er selvfølgelig mange grunner til dette, vi er mange fra ei lita bygd hvor sentraliseringspolitikken skaper stort engasjement. At Senterpartiet skulle vinne skolevalget på Rosthaug, kom derfor ikke som noe stort sjokk, men noe som var mer uventa, var kanskje at Rødt skulle komme på en andreplass.
LES OGSÅ: Kom med i internasjonal skoleforskning
Skoledebatten avgjør
Det var hele 75 elever på Rosthaug som stemte Rødt under skolevalget i år. Under skolevalget i 2013 fikk rødt 3,7 prosent av stemmene, mens i år fikk de hele 15,4 prosent. Grunnen til at «småpartier» som Rødt kan gjøre det veldig godt i et skolevalg, tror jeg avhenger av skoledebatten.
Mange av elevene, inkludert meg selv, gikk inn på skoledebatten uten så veldig mye politisk kunnskap. Man vet kanskje hva mamma og pappa pleier å stemme, eller man har hørt om de forskjellige partiene, men vet ikke hva de står for og hva som er deres kampsaker. Derfor er det avgjørende hvordan de forskjellige partiene framstår under skoledebatten.
De to partiene som, etter min mening, klarte seg best under skoledebatten, var Rødt og Senterpartiet. Rød Ungdom stilte med sin leder Linn-Elise Øhn Mehlen og Senterungdommen med sin nestleder Magnus Weggesrud. Begge to er rutinerte politikere med erfaring når det kommer til skoledebatter og vet hvordan de skal engasjere ungdommen.

Velkommen til voksenbussen
Lærlingplasser
For ungdom i ei bygd er det naturlig at det fenger mer å høre at Arbeiderpartiet skal skaffe flere lærlingplasser og at Senterpartiet vil holde flest mulig tjenester tilgjengelig i bygda, enn at Høyre sier de vil beholde fraværsgrensa og at Frp vil pumpe olje som aldri før. At Rødt sier de vil fjerne leksene og fraværsgrensa, liker også de fleste elever å høre.
Blanke stemmer
49 elever på Rosthaug stemte blankt. Grunnen til dette tror jeg er at de ikke har funnet et parti som støtter opp om deres interesser og verdier.
På skolevalget blir elevene sterkt oppfordret til å stemme, og det foregår i skoletiden. Derfor ville kanskje mange av dem som stemte blankt i årets skolevalg, ikke stemt ved stortingsvalget. En annen grunn til at det var mange som stemte blankt, kan være at de ikke har interesse for politikk, og ikke interesse for å sette seg inn i hva de forskjellige partiene står for.

I came, I saw, I failed
Påvirkes lett
Jeg tror at skoledebatten er avgjørende fordi det er her de fleste av velgerne legger grunnlaget for hvilket parti de stemmer i skolevalget. Dette fordi mange unge har liten politisk interesse.
Det er nok ikke sånn at alle elevene på Rosthaug gidder å følge med på lange debatter på tv hvor Erna og Jonas krangler om hvem som har gjort de største feilene når deres parti har sittet i regjering.
Ungdommen påvirkes lett og er de mest flyktige velgerne, derfor tror jeg at skoledebatten var avgjørende for skolevalget på Rosthaug. Det kan godt være at dette var den første debatten mange har fulgt med på, og i den debatten var det Senterpartiet og Rødt som skåret høyest på temaene som engasjerer ungdom.