Russ om russetiden: «Et pengeslukende sex-sirkus med litt for mye alkohol»

FORSKET PÅ RUSS: I sitt feltarbeid i sosialkunnskap har Eugen Sebastian Hovden Haush og Lyanne Skar-Lentze forsket på russetida.

FORSKET PÅ RUSS: I sitt feltarbeid i sosialkunnskap har Eugen Sebastian Hovden Haush og Lyanne Skar-Lentze forsket på russetida.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Russetiden har gått fra å være en feiring i rød dress til å bli et pengeslukende sex-sirkus.

DEL

SpaltistEndelig er det vår tur til å ta på den røde dressen og feire 13 års fullført skolegang. I den anledning valgte vi å studere russetiden da vi skulle ha feltarbeid i program-faget sosialkunnskap.

Som en av de første til å forske på akkurat dette, ville vi se på utviklingen av russefeiringen de siste 30 årene. Dette er miniforskning basert på tilfeldige enkeltpersoners tanker og meninger, så det er ikke noe fasitsvar – og heller ikke svar som kan generaliseres.

Endring etter 2010

Resultatene vi fant, var som forventet, men samtidig overraskende.

Russetiden har gått fra å være en feiring der ungdom i rød dress kjører russebilene sine og fester, til å være et pengeslukende sex-sirkus med litt for mye alkohol.

Dette høres kanskje hardt og brutalt ut, men det er det som er realiteten.

Den store endringen har, ifølge våre funn, skjedd fra 2010 og utover. Herfra har ting eskalert veldig mye og veldig fort. Russebusser, egne sanger, logoer, klær, klistremerker og større pengefokus er bare noen av de store forandringene de siste syv årene.

Mister sin hensikt

Dette trenger ikke nødvendigvis være negativt, men prinsippet som ligger til grunn for russefeiring, er kanskje borte.

Før var russetiden en feiring for dem som fullførte 13 års skolegang. Nå trenger du ikke engang vitnemål for å kunne være russ, og det er flere lærlinger og vg2-elever som er med på feiringen.

Det trenger ikke å være feil, men det viser at det er løsere regler, og at russefeiringen mister sin opprinnelige hensikt.

En av personene vi intervjuet (russ i 2016), sa dette: «Man kunne kanskje brukt tida på å øve til eksamen, men så fester man heller.»

Vi tenker at russetiden for det meste handler om å drikke, feste og pule mest.

Hvorfor har det blitt sånn?

Feirer slitet

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er dagens ungdom mye flinkere enn tidligere generasjoner. Blant annet drikker og røyker vi mindre enn før. Vi blir kalt generasjon-prestasjon. Hvordan kan vi da være så mye «verre» den ene maimåneden mot slutten av skoleåret?

Ut i fra våre funn, kan vi si at mange føler at russetiden er den ene måneden man virkelig kan dra feiringen helt ut. Det er en unnskyldning for alt annet slit vi går gjennom i løpet av vg3. I tillegg er sosiale medier en viktig faktor til hvorfor eskaleringen har skjedd så drastisk, og det kun fra 2010.

Dagens ungdom, inkludert undertegnede, er på alle mulige plattformer nå for tiden – Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter osv. Dette påvirker oss veldig, da vi hele tiden prøver å overgå hverandre, spesielt prøver vi å overgå fjorårets russekull.

Alt dette trenger ikke ha en negativ virkning, for vi er jo russ i år selv, og vi gleder oss. Men det er ganske interessant hvordan feiringen har forandret seg på så kort tid.

Fakta

  • Kvalitativ metode: Intervju og observasjon
  • Svare på en selvlaget problemstilling relatert til sosialkunnskapsfaget
  • Problemstillingen vår: Hvordan har russetiden forandret seg de siste 30 årene og hvorfor?
  • Vi har intervjuet fire personer som var russ i 1990, 1996, 2005 og 2016

Artikkeltags