Vår kjemiske hverdag

Hverdagslig: Det er kjemi overalt, og mye av det vi bruker eller omgås i hverdagen, handler om kjemi.

Hverdagslig: Det er kjemi overalt, og mye av det vi bruker eller omgås i hverdagen, handler om kjemi.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Visste du at hver dag kommer vi i kontakt med over 30.000 kjemikalier? De finnes i kaffen din, i sandwichen din og i buksa di.

DEL

RosthaugspaltenKjemikaliene befinner seg over alt. Du finner de i den halvspiste sandwichen du spiste til lunsj i dag, i kaffen du drakk på jobb, i luften du inhalerte og i buksa du dro på deg før du skulle ut for å lufte hunden.

Kjemikalier er en fellesbetegnelse for kjemiske stoffer og stoffblandinger. Bruk av kjemikalier har økt drastisk fra 1950-tallet da de nesten ikke var i bruk og til i dag der de styrer oss.

En verden uten kjemikalier i dag hadde sett totalt annerledes ut.

Uhyggelig skyggeside

Bruken av kjemikalier har bidratt positivt til utviklinga av verden, men slikt har alltid sine skyggesider.

Ulempene oppstår ofte fordi enkelte kjemikalier kan komme til kraft i produkter vi ikke er vant til å knytte til miljø- og helsefare, i tillegg kan de forårsake skader og være helsefarlige. Dette er det vi kaller den uhyggelige skyggesiden av kjemikalier.

På den lysere siden finnes det kjemiske stoffer som eksisterer i naturlig tilstand, men utviklinga fører stadig vekk til flere industrielle framstillinger.

Når vannet fordamper

En kjemisk reaksjon er en prosess hvor ett eller flere stoffer reagerer og som resulterer i endring i kjemiske stoffer. Du kan for eksempel se for deg at du koker opp vann og vannet fordamper, dermed foreligger det en kjemisk reaksjon i forbindelse med temperatur.

Historisk sett har kjemiske reaksjoner som forbrenning og gjæring vært kjent helt siden antikken. Det vil si at vi har nok alltid vært bevisste på at det skjer kjemiske reaksjoner i hverdagen, men vi har aldri vært like bevisste på hva som foregår i reaksjonene som det vi er i dag.

Fyrverkeri

Noen hverdagseksempler på kjemiske reaksjoner kan være biler som drives med en forbrenningsmotor, sprenging ved sprengstoff eller fyrverkeri. I disse tilfellene foregår det kjemiske reaksjoner.

Har du egentlig tenkt over dette når du venter på at det skal bli midnatt og fyrverkeriene skal gå av? Spiker som ruster, hår som vokser og maling som tørker er eksempler på langsomme reaksjoner, og du kan vel tenke deg til at disse foregår noe langsommere enn fyrverkeri som reagerer umiddelbart. Alle disse kjemiske prosessene foregår i hverdagen vår, og ganske ofte tenker vi ikke over det.

Vår kjemiske hverdag inneholder mye mer en du kan forestille deg.

Artikkeltags