Lille speil på veggen der…

Speil på veggen: I 1STB har de speil. Kanskje er dette ødeleggende for selvbildet, spør elevene i klassen. De har i fellesskap skrevet denne teksten.

Speil på veggen: I 1STB har de speil. Kanskje er dette ødeleggende for selvbildet, spør elevene i klassen. De har i fellesskap skrevet denne teksten.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Speilet er for mange med på å bekrefte at en ikke er pen eller tynn nok. Er det lettere å leve uten speil?

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

«Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i landet her?» I hvert fall ikke jeg, er det mange ungdommer som tenker. Speilet er for mange med på å bekrefte det de allerede mener om seg selv; at de ikke er pene nok, tynne nok, at de rett og slett ikke er bra nok. Dette blir mange ungdommer minnet på hver gang de skimter seg selv i et speil.

Lettere uten speil?

Et speil kan bli brukt til så mangt. Vi kan se oss vakre i speilet. Det er et nyttig redskap, men det kan også være en utfordring.

Speilet kan få deg til å føle deg glad og kanskje litt bra, men det kan også vise deg at du ikke er perfekt nok, og de forbildene som du ser på sosiale medier, kan du se langt etter. Er det egoistisk å se seg i speilet? Gjør ikke det at du bare bryr deg om hvordan du ser ut? Eller gjør det at du bekymrer deg for mye? Et speilbilde sier så mye.

Kanskje speil ikke burde blitt funnet opp. Hadde det vært lettere å leve da?

Verre uten speil?

Ønsket om å se seg selv i speilet er uimotståelig for de fleste. Noen ganger ler vi, andre ganger strekker vi tunge eller blunker lurt. Hvis man er narsissist, kan nok speil være noe av det beste i verden. Selve speilet er ganske fantastisk. Det er laget av aluminium, eller noen ganger sølv bak en glassplate. Det har en overflate som reflekterer nesten alt lys.

Et speil har stor betydning for hvordan vårt eget selvbilde er. Enten om vi har et godt bilde av oss selv, eller om vi har et dårlig et. Men hadde det egentlig blitt bedre om vi hadde kvittet oss med alle speil i hele verden? Hadde ingen da tenkt på hvordan man ser ut?

Kanskje hadde det hatt en motsatt effekt dersom alle speil ble fjernet. Kanskje hadde alle blitt mer bekymret for hvordan de ser ut. Fått lavere selvtillit. Stengt seg mer inne i sitt eget hus, bare fordi man er redd for at man ikke er fin nok, og fordi man aldri får vite hvordan man ser ut, resten av sitt liv. Kanskje angsten hadde økt og alt hadde blitt bare vondt verre.

Perfekt og deprimert

Dagens ungdom ser seg trolig mer i speilet enn de gjorde før, og det sies at kroppspresset blir stadig større. Folk klarer ikke å akseptere at de vil se annerledes ut enn andre, de vil være perfekte i en verden som ikke er perfekt.

Depresjon er et stadig økende problem i samfunnet, og 10–20 prosent av befolkningen trenger hjelp til å hanskes med det av en profesjonell. Dette er bekymringsfullt.

Vi ser oss i speilet hver eneste dag. Vi børster håret og gjør oss klare for dagen. Speilet gjør alt vi ser i det speilvendt. Blir ikke da vårt speilbilde falskt? Det er ikke sånn vi ser ut på ekte, men sånn vi ser oss selv hver dag. Når du ser deg selv i speilet, ser du en speilvendt versjon av deg selv. Kanskje er det ikke bare utseendet ditt som er vridd på, men også sinnet ditt?

Hvem bryr seg egentlig? Gjør det noe at håret ditt ligger litt feil, T-skjorta er litt skrukkete, eller at klærne ikke matcher 100 prosent? Ikke bry deg, det kommer til å spare deg for så mye energi. Det vi ser i speilet viser kun hvordan vi ser ut, ikke hvem vi er.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken