Gå til sidens hovedinnhold

Lykkelig liv?

Artikkelen er over 3 år gammel

Den tørre brødskalken som mykner i munnhulen er lykke for noen. For andre er det lykke å få si sin mening eller å bli russ.

ROSTHAUGSPALTEN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alt på et øyeblikk

Jente 14 sang av full hals da vannet kom til syne
etter en nervepirrende dag med graving i ørkenen.
Et skittent barn går gjennom ruinene av en bombet blokk.
Han finner en uttørket brødskalk under en silkeskjorte,
hjertet hopper opp et hakk og han lar skalken mykne
i munnhulen.

Mannen som hadde alt, gråt seg i søvn.
Han glemte å si til faren sin at han var glad
i ham.

Skrevet av: Jokum Qui Fuhrmann, 1STA

Les også

Stolt sigdøling

 

Hva er lykke?

Lykke er å plukke bær og tre dem på et strå. Lykke er årets første skitur. Eller, er det virkelig det?

Årlig utgir FN en liste over verdens lykkeligste land. Noen av kravene som gjør at man kommer høyt på lista, er omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett. I mange år har Norge scoret høyt på dette. Faktisk så høyt at vi i 2017 ble kåret til verdens lykkeligste land. Men, vi virker da ikke så lykkelige?

Jo da, vi har det nok ganske så bra her i Norge, selv om vi ikke viser det så ofte. Hvis man leter etter kriteriene for å komme høyt opp på lista over de lykkeligste landene, vil man jo finne ut at vi ikke kunne fått det så mye bedre.

Her har alle tilgang på omsorg, enten av familie eller andre. De fleste familier har mulighet til å se hverandre mye, og vi har mye fritid, som mange velger å bruke på barna sine. Når man blir eldre, kan man komme på gamlehjem, hvor det er folk som er ansatt for å gi omsorg. Også på sykehusene i Norge kan vi få mye omsorg, og alle kan få det, fordi vi betaler skatt og har en del felles goder. Dette er en del av det vi kaller en velferdsstat.

En annen ting Norge har mye av, er frihet. Vi har ytringsfrihet, trosfrihet og ikke minst mye frihet til å gjøre det vi vil på fritiden, som vi også har en god del av. Mye av denne friheten skyldes at vi har et demokrati, altså folkestyre. Folket får si sin mening, ta del i valg eller velge representanter som kan styre for oss.

Jeg tror også at trygghet gir mye lykke, det gir i hvert fall færre bekymringer. Vi trenger ikke bekymre oss for om barna våre får gå på skole eller ikke, for det er både en rett og en plikt. Vi trenger ikke bekymre oss for hvem som styrer, for vi har det ganske bra uansett. Vi trenger heller ikke å bekymre oss for om man har nok penger til en operasjon, fordi arbeidende betaler skatt. Og dersom du skulle være uheldig å miste jobben, har vi institusjoner som kan hjelpe, som for eksempel NAV.

Dessverre er det nok ikke slik at alle i verden har det slik som oss. For de det gjelder, er det kanskje små øyeblikk i hverdagen som fører til et lykkelig liv. Jeg tror at de er flinkere til å sette pris på ting som vi nordmenn tar for gitt, alt fra små ting som å spise god mat til store ting, som for eksempel å ha en stor familie og mange venner.

Lykke er å suse ned bakken i superfart. Lykke er å få den tingen du har ønsket deg. Lykke er å vinne en håndballkamp. Men, lykke er også så utrolig mye mer.

Skrevet av: Thea Brunes Hammernes, 1STA

Les også

Askepott på spansk

 

Lykke, lykke

Lykke, lykke et lite stykke
Lykke finnes i din hytte
Og lykke du kan bytte
Ta med lykke hvis du skal flytte
Eller når musikk du må lytte

Lykke i ditt hus
Lykke er ikke rus
Er lykke flus?
Blir du lykkelig hvis du hører på blues

Er du fortsatt lykkelig om du går i pluss eller minus
Kanskje du blir lykkelig om du blir russ

Eller om du må kjøre en buss

Skrevet av: Yacob Mebrahtu, 1STA

Kommentarer til denne saken