Gå til sidens hovedinnhold

Askepott på spansk

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvordan lære et nytt språk? I spansk vg3 har vi ønsket Askepott velkommen inn i spanskundervisningen for å teste ut nye læringsmetoder.

ROSTHAUGSPALTEN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det begynte med at vi leste mange eventyr på spansk, både kjente og mindre kjente. Dette syntes vi var veldig spennende, og vi bestemte oss raskt for å lage våre egne versjoner. Det ble til morsomme skuespill.

Ble revet med

Alle har vi vokst opp med historien om Askepott som er godt gravert inn i vår hukommelse. Med forskjellige versjoner i tankene, valgte vi å plukke ut ulike scener fra versjoner som Tre nøtter til Askepott, Disneys versjon av Askepott, og den spanske versjonen av Cenicienta.

Selv om det er samme handling gjennom historien, så har alle versjonene egne særpreg. Vi ville også gjøre eventyret mer humoristisk og moderne ved bruk av uttrykk som vi bruker i vår dagligtale, og historien ble enda mer vår egen. Vi lot oss rive med, noen tok helt av, og det ble mye latter og moro.

Les også

Fengslet og fri

 

Spansk litteratur

Greit, vi må vel innrømme at Cenicienta, eller Askepott, ikke har så mye med spansk litteratur å gjøre, men det har derimot Don Quijote! Visste dere forresten at romanen om den sagnomsuste ridderen Don Quijote av Miguel de Cervantes Saavedra regnes som den første romanen i vestens litterære kanon?

(Saken fortsetter under bildet)

 

Ikke nok med det. Den ble i 2002 på oppdrag fra De norske Bokklubbene kåret til verdens beste roman av 100 forfattere fra hele 54 land! For å sette dette litt i perspektiv utkonkurrerte fortellingen om ridderen som ble sinnssyk av å lese romaner, både de verdenskjente verkene fra Shakespeare og Tolstoj.

Hvem vet? Kanskje det blir en moderne dramatisering av Don Quijote også, slik som vi fikk gleden av å gjøre med Cenicienta?

Les også

Nytt lys fra en gammel gjenganger

 

Læringsmetoder

Ved å bruke skuespill i opplæringen, lærte vi språket på en enklere og morsommere måte. Vi som har spansk vg3 har en spansklærer som varierer læringsmetoder, og da blir det gøy å lære. Spansk er et krevende språk å lære seg, og det går flere timer til pugging av grammatikk og setningsoppbygging.

Vi jobber med alt fra tradisjonell oppgavebesvarelse, bruk av spill og konkurranser, muntlig aktivitet, og nå altså skuespill. Sistnevnte gir oss en gylden mulighet til å ta i bruk vårt praktisk talt «ikke-eksisterende skuespillertalent». Takhøyden er imidlertid stor, vi tør å prøve, og sammen skapes mye latter, gode minner og tett fellesskap.

Nå som vi har vært gjennom Askepott, håper vi at vi kan fortsette med denne metoden, da den ikke bare er morsom, men også utrolig lærerik. «Learning by doing» er det noe som heter, og ved å bidra aktivt selv i undervisningen, merker vi at vi både lærer og husker bedre.

Neste ut blir spansk matlaging og salsakurs med en kubanskfødt danseinstruktør, og alt foregår selvsagt på spansk. Gjett om vi gleder oss!

Les også

Stort eller smått

 

Kommentarer til denne saken