Kan du lære historie av Game of Thrones?

God fantasti: Kan du lære historie av å se på Game of Thrones? Selv om serien er basert på en god del fantasi, er den også en måte å forstå middelalderen på, skriver Ane Olsen Søtvik. 	          iLL.FOTO

God fantasti: Kan du lære historie av å se på Game of Thrones? Selv om serien er basert på en god del fantasi, er den også en måte å forstå middelalderen på, skriver Ane Olsen Søtvik. iLL.FOTO

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Du tenker kanskje at det bare er fiksjon, men her er masse historie!

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mange som følger med på serien Game of Thrones, som er inspirert av middelalderen. Noe av det som skjer i serien, er inspirert av virkelige hendelser. Hvordan? Det skal du få vite nå.

Tempelriddere

I serien er det en stor mur som beskytter byen Westeros mot de blodige barbarene i nord. I serien er denne muren hundrevis av meter høy. I virkeligheten var ikke muren noe særlig høyere enn at man nærmest kunne klatre over den.

Likheten mellom disse to murene er at de både markerer grenser, og at de ikke hadde noen nytte uten beskyttere. I serien kalles disse beskytterne for voktere av muren. Vokterne kan sammenlignes med middelalderens tempelriddere.

Vokterne av muren i Game of Thrones avga en ed, ga fra seg alle sine jordiske eiendeler og levde deretter i sølibat, på mange måter som middelalderens tempelriddere.

Mongolere og hunere

Et annet folkeslag som blir framstilt i serien, er dothrakierne. Dette folkeslaget har hentet inspirasjon fra mongolene som var under styret til Djenghis Khan på 1200-tallet og hunerne som drev fra Kina til Frankrike på 400- og 500-tallet.

Begge disse folkeslagene var nomader og hadde derfor ikke et fast bosted hvor nesten alle menn var soldater, folket kunne bevege seg kjapt fra sted til sted på hest. Hunerne og mongolene var fryktet av mange da de var beryktet for sin fryktløshet og grusomhet. Dothrakiene i serien er og beryktet for sin grusomhet.

Rosekrigene

Makt er sentralt i serien, og det er en konstant krangel om hvem som skal ha retten til jerntronen. Dette står mellom tre slekter i serien: Targeryan, Baratheon og Lannister.

I virkeligheten er dette en krig om tronen kalt Rosekrigene. I Rosekrigene var det husene York og Lancaster som begge mente at de hadde krav på tronen da de begge var nedstammet fra Edvard III.

York var hovedstaden i det nordlige England, og Lancaster i det sørlige. Kong Edvard IV førte til slutt Yorkene til tronen da han ble kronet i 1461. I serien er det først i sesong seks at vi får vite hvem som sitter på tronen.

Den sorte middagen

Serien er basert på en romanserie av George Martin, og forfatteren overrasker leserne ved at sentrale personer blir drept. Dette skjer like brått og brutalt i serien.

I sesong tre er det et bryllup, som dessverre ender i et blodbad der tre hovedpersoner blir brutalt drept. Denne hendelsen er inspirert av en middag på Edinburgh Castle i 1440 som senere er omtalt som «Den sorte middagen». Hendelsen skjedde mens kong James II, 10 år gammel, satt på tronen og hans to rådgivere ville sikre sine posisjoner mens de fryktet makten fra den 16 år gamle jarlen William VI av Douglas.

Rådgiverne kunne ikke utfordre jarlen direkte, så de valgte derfor å invitere ham til Edinburgh Castle for å møte den unge kongen. Under middagen ble jarlen, hans lillebror og en tredje mann overmannet i slottets store hall. De ble deretter tatt ut for å bli halshugd.

Kan du lære historie av å se på Game of Thrones? En amerikansk kjendis skal, etter å ha sett den, trodd at drager fantes i middelalderen. Men selv om serien er basert på en god del fantasi, er den også en måte å forstå middelalderen på, og den er definitivt verdt å se.

Ane Olsen Søtvik

2STA

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken