Vær obs på snøskred

Kan du nok?: Det er mye man bør kunne om snøskred. I teksten til Kamilla Tandberg og Alexander Hennie ved Rosthaug videregående skole, får du gode råd. Bildet er fra Drotninggutua i Eggedalsfjellet. 
Foto: Aina Kjernaas

Kan du nok?: Det er mye man bør kunne om snøskred. I teksten til Kamilla Tandberg og Alexander Hennie ved Rosthaug videregående skole, får du gode råd. Bildet er fra Drotninggutua i Eggedalsfjellet. Foto: Aina Kjernaas

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hvert år er det flere som dør i snøskred her i landet, og i de aller fleste tilfeller er det den omkomne selv, eller noen den er på tur med, som utløser skredet. Er du beredt?

DEL

RosthaugspaltenMed manglende nedbør i lufta, kan det være vanskelig å få den tradisjonelle jule- og nyttårsfølelsen som vi alle lengter etter på denne tiden av året. Mange forbinder juletiden med snø, men når snøen ikke faller i flere steder av landet, er det mange som velger å reise opp i fjellheimen for å finne disse etterlengtede hvite krystallene. Og er det en ting vi nordmenn er kjent for, så er det å være født med ski på beina. I jula finner mange av oss glede i en god skitur med familien i vinterfjellet, men det en stor del av oss ikke er klar over, er den store faren for snøskred.

Snø er ikke bare snø

Forutsetningen for at et snøskred skal oppstå, er at terrenget er bratt nok (brattere enn 30°), og at snødekket ikke er stabilt. Snøen består av flere lag med forskjellige typer snø, og det er faktorer som temperatur og fuktighet som avgjør hvilke egenskaper snøen får.

Ved kalde perioder vil snøen bli mindre kompakt og mer ustabil enn om det er varmere, og det er når det veksler mellom kalde og varme perioder at det kan bli fare for snøskred. Også vind øker faren for snøskred, da det opphoper seg store mengder snø som kan kollapse og danne et stort snøskred.

Her er lesiden av fjellet mest utsatt. Snøskredet oppstår når kreftene som virker nedover, overskrider de som holder snøen igjen.

Bruk vettet

Om du er blitt fanget i et snøskred, synker sjansen for å overleve drastisk allerede etter kun 15 minutter. Årlig dør rundt fem personer i Norge av snøskred, men de siste seks årene har økningen i antall omkommende steget. Mulige grunner til dette kan være at vi stadig trosser naturen og hva ekspertene har å fortelle oss. Vi går oftere turer i fjellet og må med dette ta våre forhåndsregler. Det finnes mye utstyr som kan hjelpe deg om faren allerede har skjedd. Skredsøker, spade og søkestang er å anse som nødvendig utstyr, men det aller viktigste er å sjekke snøskredvarslene som daglig oppdateres på nettet, samt å ferdes med vett.

Hvis du trosser…

Det er forståelig at det kan være fristende å ta skia fatt i fjellsider dekt i urørt puddersnø, men med den store faren for skred er det ekstra viktig å forberede seg godt. Noe av det viktigste du bør gjøre, er å sjekke snøskredvarselet for området du skal ferdes i.

Planlegg turen godt i forkant, og legg opp turen etter vær- og snøforhold. Dersom du er på tur med en gruppe, gå helst én og én, eller hold god avstand til hverandre slik at belastningen blir bedre fordelt på snødekket. Å vurdere faren for snøskred er en viktig del å ta med seg ut i terrenget. For turgåere med minimal kunnskap og erfaring med skred, anbefales det derfor å ta et snøskredkurs eller begrense ferdselen i skredutsatte områder.

Vær varsom, og god nyttårshelg!

Artikkeltags