Hæ? Er det gener i maten?!

Leter etter DNA: Her filtrerer biologielev Kjersti Marie Scheen en masse bestående av kiwi, salt og Zalo. Hun forsøker å trekke DNA ut av kiwi, og jammen gir det resultater!

Leter etter DNA: Her filtrerer biologielev Kjersti Marie Scheen en masse bestående av kiwi, salt og Zalo. Hun forsøker å trekke DNA ut av kiwi, og jammen gir det resultater!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Å, ja, det er det så visst. Vi biologielever har studert DNA i kiwi.

DEL

Rosthaugspalten

Å, ja, det er det så visst. Vi biologielever har studert DNA i kiwi.

Vi skulle forsøke å trekke ut DNA fra en kiwi og kikke på det uten mikroskop eller noen annen form for forstørrelsesglass. Forventningene var ikke så veldig store. For vi kan vel ikke se så veldig mye av noe så lite, uten mikroskop? På Rosthaug videregående skole kaller vi forsøket «Ekstraksjon av DNA i kiwi»

Godt beskyttet

DNA er arvestoffet vårt, og en forkortelse for deoksyribonukleinsyre. Det inneholder gener som styrer hvordan du vil se ut og hvilke egenskaper du vil få.

DNA befinner seg inne i cellekjernen hos alle dyr og planter og er derfor godt beskyttet. For å kunne trekke ut DNA-trådene, måtte vi bryte opp både cellemembranene og kjernemembranene til cellene, og vi måtte binde opp DNA-et slik at det ikke bare fløt rundt i massen.

Sprit, salt og Zalo

Vi blandet derfor den moste kiwien med salt og Zalo og ristet godt. Vanlig koksalt binder opp DNA-et, og Zaloen bryter opp fett som er membranens hoved-bestanddel. Likevel var det hele bare en grønn masse til vi fikk filtrert det og satt til kald sprit. Nå dannet det seg et lite gelélag mellom kiwisaften og spriten. Det er her DNA-et ligger.

For å se DNA-trådene tydeligere, dro vi geleen opp med en pipette, og vi så tydelige gelé-aktige tråder som inneholdt DNA.

Fascinerende

Dette var overraskende resultater, og det er ganske utrolig å tenke på at vi med det blotte øyet kan se noe som befinner seg inne i cellekjernene. En cellekjerne har en diameter på 5-30 nanometer, noe som er veldig lite. Det er ingen sjanse til å se en cellekjerne uten sterkt mikroskop, men DNA fra innsiden av kjernen kan vi se på en så enkel måte. Vi må jo bare bli fascinerte! Tenk at det er gener i kiwien og i all annen mat vi spiser!

FAKTA

DNA: Deoksyribonukleinsyre, kjemisk forbindelse, arvestoffet som kontrollerer prosessene i alle levende organismers celler.

Celle: Grunnenheten i alle levende organismer.

Membran: Avgrenser blant annet cellen mot omgivelsene (cellemembran) og kjernen mot cytoplasma (kjernemembran).

Cellekjerne: Inneholder arvestoffet (DNA) i form av kromosomer.

Kilde: Store norske leksikon

Artikkeltags