Fengslende besøk

Sterkt møte: Camilla Gulbrandsen, Benedicte Welstad Andersen, Anna Hofton, Pawel Janusz Morcinek, Cato (innsatt ved Hassel), Sunniva Løff Mugås og fengselsbetjent Kittil Teigen under omvisningen i fjøset.

Sterkt møte: Camilla Gulbrandsen, Benedicte Welstad Andersen, Anna Hofton, Pawel Janusz Morcinek, Cato (innsatt ved Hassel), Sunniva Løff Mugås og fengselsbetjent Kittil Teigen under omvisningen i fjøset.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Er åpen soning trygt for samfunnet, og er det egentlig bedre enn lukket soning? Vi har fått et innblikk i livet på Hassel fengsel.

DEL

RosthaugspaltenCato har vært inn og ut av fengsel siden 15-årsalderen. I en alder av 27 år bestemte han seg for å forandre livet, og han har nå vært nykter i et år etter misbruk av heroin i 20 år.

Cato ble kastet ut hjemmefra som 12-åring, og de aller fleste av kompisene hans er døde som følge av rus. Dette er veldig fjernt fra det livet de fleste av oss lever. Det å høre han snakke om sine opplevelser og hva han har vært igjennom, var rart for mange av oss. Det får oss til å skjønne hvor heldige vi faktisk er.

Frihet og tillit

Åpen soning er et alternativ for kriminelle som ofte har vært i lukket fengsel først. De har tidsrammer som de må holde og regler å følge. Sosialkunnskapsklassen fra Rosthaug videre- gående skole var midt i førjulstida på ekskursjon til Hassel fengsel i Skotselv i forbindelse med temaene kriminalitet og rusmiddelmisbruk. Vi fikk høre foredrag ved Cato, en annen innsatt og en fengselsbetjent.

- Jeg søkte meg til Hassel fordi jeg hadde hørt mye positivt om fengselet. Jeg var så heldig å få plass. Det er mange som vil hit, sier Cato.

Han nevner spesielt en opp- levelse i starten av soninga på Hassel. Han var på sykkeltur med gjengen og skulle tilbake til Hassel før de andre. Da fikk han bare beskjed om hvor ruta tilbake gikk. Dette ga han en følelse av frihet.

I kontakt med samfunnet

Innsatte i lukkede fengsler har ikke kontakt med samfunnet, og det er trolig en faktor til høyt tilbakefall.

Cato forteller at det i lukket fengsel ikke er noe problem å skaffe narkotika.

På Hassel er de innsatte stadig i kontakt med samfunnet, og de er på Hassel av egen vilje. Turer på butikken som mange av oss ser på som et ork, blir luksus for dem som sitter i fengsel.

Det er obligatoriske aktiviteter på Hassel, og man må jobbe eller ta utdanning.

- Aktivitetene gjør meg mer strukturert og disiplinert, og jeg har ansvar for dyrene jeg steller, forteller Cato.

- Vi er overbeviste

Ekskursjonen var veldig lærerik. Mye av teorien vi har hatt om i klasserommet, har vi nå fått bruk for. Begge de innsatte vi snakket med, har vært rusmiddelmisbrukere, og de angrer veldig på det. Åpent fengsel gir dem større mulighet til selvutvikling og større sjanse til gradvis å bli integrert i samfunnet. Mange av oss er overbeviste om at det er lettere for dem som har sittet inne på Hassel, å få en bedre overgang til «det virkelige liv» enn dem som sitter inne bak lukkede dører.

Til slutt et råd fra Cato til alle ute i samfunnet:

- Aldri tenk på å bruke narkotika! Det fører bare til død og fordervelse! Man vet aldri når man får en «bad trip», eller om man havner i psykiatrisk behandling resten av livet. Man vet heller aldri hva pilla inneholder.

Vi har tillatelse til å bruke Catos sitater og historie.

Artikkeltags