Velferdsstatens utfordringer

Tornerose våkner snart: Det sorte gullet har dratt lille Norge ut av skyggene og inn i lyset, men i 2016 må vi tenke mer langsiktig og fornybart, skriver Maria Grønland Andresen i 1STB.

Tornerose våkner snart: Det sorte gullet har dratt lille Norge ut av skyggene og inn i lyset, men i 2016 må vi tenke mer langsiktig og fornybart, skriver Maria Grønland Andresen i 1STB.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det svarte gullet i Nord- sjøen minker i omfang, og mange unge sitter tårevåte hos Nav. Vil den unike velferdsstaten vår bestå? Tornerose våkner snart …

DEL

RosthaugspaltenFå MittBP for i én måned for bare kr. 1.-

Fra det øyeblikket du blir født, er du en del av velferdsstaten Norge. «Staten passer på deg fra vugge til grav», er det noe som heter. Dersom vi faller utenfor, skal staten og skattepengene hjelpe deg med å finne tilbake til tilhørigheten din i samfunnet. Nordmenn håper å kunne bevare det unike velferdssamfunnet vårt i framtiden, men dessverre ser vi stadig nye utfordringer som kommer og truer det. Vil velferdsstaten bestå? Er den mulig å redde?

Stimulere til arbeid

I 2012 ble «å nave» kåret til årets nyord. Nav skal bidra til å få flere i arbeid og færre på stønad. Tanken bak støtteordningen er fantastisk og følger uten tvil vår velferdsstats ideologier. Problemet er at stadig flere nordmenn, i stor grad unge mennesker, sitter tårevåte bak skranken på et Nav-kontor og vet ikke hva de skal gjøre med livene sine. Enkelte mennesker vil av ulike årsaker aldri klare å være i fast arbeid. Disse trenger selvsagt hjelp, men mange trenger bare et spark bak. Løsningen er å stimulere til arbeid. Nøkkelen til å få unge uføretrygda i arbeid er ikke å gi dem alt gratis. Det må settes konkrete mål og tilrettelegges. De aller fleste klarer å hjelpe til med noe. Velferdsstaten Norge må se de unge uføretrygda som mennesker som kan gjøre en forskjell, ikke bare som en byrde i samfunnet! Små enkle jobber er en begynnelse. En malerjobb, en snekkerjobb. Hvis en ufør 23 år gammel mann har en lidenskap for biler, la han mekke på en bil. Alle trenger å føle seg verdifulle.

Tomt for sort gull?

Vi befinner oss på 1960-tallet. Begynnelsen på en historie som skal dra lille Norge ut av skyggene og inn i lyset. Det svarte gullet er funnet i Nordsjøen. Vi vet nå i 2016 at oljeeventyret har gitt lille Norge milliardbeløp i inntekter. Pengene har blitt forvaltet fornuftig, og nordmenn har blitt sittende igjen med goder få andre land kan skryte på seg at de har. Oljepengene forandret vår hverdag. I skrivende stund er det ifølge statistikk fra worldometers.info.no beregnet at det kun er 13.923 dager igjen til det er tomt for olje. Vil det bety slutten på Velferds-Norge slik vi kjenner det?

Fisk og turister

Norge er et land med muligheter. Vi er rike på fornybare energi-kilder som vann- og vindkraft og solenergi. Disse kildene kan videreutvikles, og Norge kan bli et ledene land innenfor miljøvern. Miljødebatten er varm og stadig åpen for nye innspill. Et gammelt ordtak lyder som følger: «torsk – fisken som skapte Norge». Lenge utgjorde torsken over 80 prosent av Norges eksport, og den hvite fisken med skjegget har opp gjennom tidene vært en svært viktig inntektskilde. Velferds-staten Norge må fortsette å ha fiskere i arbeid og ta opp den store produksjonen av tørrfisk. Norge er også kjent som landet med fjellene, fjordene, nordlyset og elgen. Selv om oljepengene forsvinner, betyr ikke det slutten på Velferds-Norge. Turister ønsker å oppleve den flotte naturen vi kan by på. Vi må utvikle turismen slik at flere vil komme. Det finnes et liv etter oljen!

Ingen disneyhistorie

Min generasjon er født inn i velferdssystemet. Vi har kun levd mens Norge har vært på sitt rikeste. Vi har ikke rukket å se medaljens bakside enda. Bak den klare gullfargen kommer konturene av det grå tydeligere fram. Et folk som tenker for kortsiktig. Dette er ikke nødvendigvis en disneyhistorie. Det er ingen selvfølge at det blir en lykkelig slutt. Skal velferdsstaten bestå, må alle ta ansvar og tenke framover. De hundre årene har snart gått, og Tornerose er i ferd med å våkne. Norge skal klare å beholde velferdsordningene sine. Vi skal fortsette å hjelpe dem som trenger det. Vi skal tilrettelegge for de med spesielle behov og stimulere til arbeid. Vi skal tenke nytt og utdanne mennesker innenfor våre framtidige inntektskilder. Norge har muligheter ingen andre har. Sammen skal vi tenke framover. Sammen skal vi passe på at det lille landet i nord i framtiden fortsatt vil være det landet som er så bra at andre ikke tror det eksisterer.

Artikkeltags