¡Hola! ¿Cómo estás?

Viktig med språk: Her er vg1-klassen i spansk nivå 1 på Rosthaug videregående skole: Hannah Almthén Lia (f.v.), Elin Iren Lien, Hanna Asbjørnhus Berg, Chrisander Larsen og Bjørn Arild Braathen. 
FOTO: FRODE RUSTAND

Viktig med språk: Her er vg1-klassen i spansk nivå 1 på Rosthaug videregående skole: Hannah Almthén Lia (f.v.), Elin Iren Lien, Hanna Asbjørnhus Berg, Chrisander Larsen og Bjørn Arild Braathen. FOTO: FRODE RUSTAND

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hun vil lære så mange språk som mulig, Alexandra Bulling Lind. Da vil hun forstå kulturer og unngå misforståelser.

DEL

RosthaugspaltenNår lærere forteller oss om de ulike språkene vi har å velge mellom på videregående, blir vi bare fortalt om det gode vi får ut av det. Vi blir fortalt alt det morsomme vi skal gjøre de neste årene og hvor fantastisk alt er.

Få MittBP i én måned for bare 1 krone!

Men jeg skal fortelle deg sannheten. Språk er vanskelig. Det er krevende og tar tid å lære seg. Du må øve og pugge slik at du lærer alt sammen, men det er først når du får det til at det blir morsomt. Det er sannheten. Jeg har fått en god spansklærer som hjelper oss med de problemene vi møter og motiverer oss til å gjøre det som må til. Språk er nemlig krevende, men også utrolig morsomt!

Alle språk er viktige

Selv er jeg ekstremt interessert i språk, mennesker og de forskjellige kulturene vi har i verden. Mitt ønske er å lære så mange språk jeg kan og gjøre meg kjent med andre deler av verden.

I dag er det cirka 2.500 språk som er i ferd med å dø ut, blant annet samisk. Det som kan være dumt ved dette, er at vi mister det kulturelle mangfoldet, og vi vil heller ikke klare å lese tidligere skrifter skrevet på disse språkene. Jeg mener vi trenger alle språkene, både store og små.

Når du reiser til et land, snakker de nasjonalspråket. Reiser du til Nederland, så snakker de jo nederlandsk. Du kan trolig kommunisere med nederlenderne på andre språk også, men dersom du behersker nederlandsk, kommer du mer under huden på kulturen de har, og det er lettere å bli godt kjent med den du snakker med.

Mandarin er størst

Verden globaliseres for hver dag som går, og derfor er det viktig at vi kan forstå hverandre så godt som mulig, på tvers av ulike kulturer og identitet.

Det er ikke engelsk, men mandarin, altså kinesisk, som er verdens mest brukte språk i dag. I tillegg er Kina en av de største produsentene av varer i verden. Språk er dermed viktig, spesielt innenfor handelsvirksomhet.

Selv mener jeg at hver og en av oss bør kunne flere språk, både utbredte og mindre vanlige språk, fordi vi da i større grad vil unngå misforståelser, og det blir lettere å samarbeide på tvers av landegrenser, kulturer og identitet.

Skal utveksle

Ulike organisasjoner, som Education First (EF), Explorius og United World College (UWC), sender elever på videregående til andre land der de kan studere i ett-to år. Dette kan være en god mulighet for oss tenåringer til å bli kjent med nye mennesker, kulturer og levemåter. Jeg har selv søkt på skolen UWC. De har 15 skoler rundt omkring i verden. På en skole er det cirka 350 elever fra 80 nasjoner. Du bor på samme rom med tre-fire andre fra ulike land. Dette er en av de unike mulighetene vi elever har til å oppleve andre kulturer og språkfellesskap i en ny og spennende sammenheng. Det du har lært i klasserommet i årevis, kommer nå til nytte.

Språk kan gi oss makt, håp og muligheter. Forresten - forsto du overskrifta til denne artikkelen? Det betyr «Hei! Hvordan går det?» Da gjenstår det bare å si: ¡Hasta la vista, amigo!

Artikkeltags