SMITTER ANDRE: Når man ikke vaksinerer barna sine, setter man andre i fare. Det er nemlig noen mennesker som av forskjellige grunner, ikke kan ta vaksiner. I biologitimene har Magnhild Sandsbråten Solum, her bak mikroskopet, lært om viktigheten av vaksinering.

Vaksinasjon, er det verdt det?

Er vaksiner farlige? Biologielev Magnhild Sandsbråten Solum konkluderer med at det er farligere å la være.
Av
Publisert

Immunsystemet er viktig for å beskytte oss mot farlige bakterier og virus. Både hud, svette og slim i og utenpå kroppen er med på å stoppe dem. Vaksinering av barn er en selvfølge for mange i dagens samfunn, men det er også mange som har meninger som «Det er sunt for barn å ha alle barnesykdommene». Er dette sant? Og er vaksiner farlige?

LES OGSÅ: Lille Norge i Spania

Hukommelsesceller

Vaksiner fungerer ved at de danner hukommelsesceller mot sykdommer du kan få i fremtiden. Disse hukommelsescellene får kroppen til å kjenne igjen den virkelige sykdommen, slik at den raskt kan bekjempes.

MMR-vaksine er en vaksine de fleste barn i Norge får. Denne vaksinen beskytter oss mot meslinger, kusma og røde hunder. Ved vaksinering sprøytes deler av viruset inn i kroppen, og det blir dannet hukommelsesceller. Sykdommen blir så fort bekjempet at du ikke merker at du blir syk. En forfalsket rapport av undersøkelser av MMR-vaksinen hevdet at det var sammenheng mellom vaksinen og autisme. Dette førte til at mange lot være å vaksinere barna sine, og mange ble mer skeptiske til vaksinering. Det er senere bevist at vaksinen og autisme ikke har noen sammenheng.

LES OGSÅ: Vårt elskverdige Norge

Kukopper

Den første vaksinen i verden ble laget på slutten av 1700-tallet og var mot kopper. Legen Edward Jenner hadde registrert at budeier som hadde blitt smittet av kuers form for kopper, som ikke var farlig for mennesker, ikke ble syke av den dødelige sykdommen.

I 1796 ble en åtte år gammen gutt utsatt for væske fra kukopper. En stund senere ble han med vilje smittet med vanlig kopper, men han ble ikke syk. Grunnen til at dette virket, er at viruset fra kukopper og menneskets kopper er så like. Hukommelsescellene som ble laget når kukoppeviruset kom inn i kroppen, gjenkjente også menneskets kopper som farlige.

LES OGSÅ: Mamma sover

Setter andre i fare

Det er både fordeler og ulemper ved å ta vaksiner. Selv om det er få bivirkninger med vaksiner, er det en del som velger ikke å vaksinere barna sine.

Påstanden «Det er sunt for barn og ha alle barnesykdommene» er ikke sann. Mange tror at sykdommer som meslinger ikke er spesielt farlige, men sannheten er at sykdommen faktisk kan være dødelig. Det er en mye større risiko ikke å ta vaksiner enn å ta dem. Det er en del personer som av forskjellige grunner ikke kan ta vaksiner. De blir allikevel beskyttet av at nesten alle andre tar vaksinene.

Sykdommen må jo smitte fra person til person, og hvis mange tar vaksine, er det få som er syke og kan smitte dem. Hvis mange foreldre velger ikke å vaksinere barna sine, setter de derfor også andre i fare.

Artikkeltags