Lille Norge i Spania

Hurra for Norge i Spania! Å være nordmann i Spania er ikke noe problem. Det er Kamilla Tandberg (t.v.), Herman Riber og Emma Saastadhagen sikre på.

Hurra for Norge i Spania! Å være nordmann i Spania er ikke noe problem. Det er Kamilla Tandberg (t.v.), Herman Riber og Emma Saastadhagen sikre på.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Drømmer du om et enklere liv? Kanskje de norske koloniene i Spania er noe for deg…?

DEL

Her finner du norske frisører og norske fiskeboller – kombinert med spansk varme.

Nordmenn er kjent for å trekke mot Spania når lengselen etter sol og varme blir for stor. Så mange som 1 million nordmenn tar turen til Spania hvert år, både til glede og forargelse hos våre venner i sør. I sommerhalvåret blir deler av Spanias kyst utsatt for en klimainvasjon fra nord, der strender og restauranter okkuperes av solhungrige nordmenn. Ja, en typisk turist fra Norge er lett å kjenne igjen!

LES OGSÅ: Saggrenda sterkest i Modum

Fiskeboller og brunost

I stedet for å nøye seg med noen få ferieuker i året som de fleste av oss, er det faktisk en stor andel nordmenn som velger å bosette seg i Spania. Alfaz del Pi-området på Costa Blanca-kysten er en av de største og mest kjente norske koloniene. Her bor det rundt 20.000 nordmenn, og de utgjør cirka 16 prosent av stedets befolkning.

Å bo og leve i Spania er for oss nordmenn enklere enn mange tror, vel å merke hvis man bosetter seg i et av disse typiske norske områdene. Hvis lengselen til Norge likevel blir for stor, kan du alltids stikke innom det lokale supermarkedet og spørre etter «bolas de pescado» (fiskeboller), eller «queso marrón» (brunost).

I Alfaz del Pi-området finnes det norske tannleger, norske legekontorer, norske advokater, norske frisører, norske aviser, ja det meste!

De mange pensjonistene som rømmer fra snø, is og kulde til Spania i vinterhalvåret, bidrar i stor grad til at det skapes arbeidsplasser for nordmenn. Dette gjør det mer attraktivt for den yngre generasjonen å bosette seg i Spania uten at det nødvendigvis kreves full integrering eller full mestring av det spanske språk.

Visste du forresten at det finnes hele fem norske skoler i Spania? Den norske skole Costa Blanca er den største i utlandet med både barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

LES OGSÅ: Framtidsdrømmen er klar

Hvorfor Spania?

Drømmen om et enklere liv i sol og varme er nok den viktigste årsaken til at de fleste går til det skritt å flytte til Spania. En annen viktig årsak er helse. Pollenallergikere rømmer unna pollensesongen her hjemme, og mange tar også turen til helsesentre som for eksempel Solgården og Reuma-Sol, som ligger på Costa Blanca.

Her er omgivelsene spesielt tilpasset revmatikere og funksjonshemmede. Sentrene tar imot nordmenn i alle aldre med ulike behov og helseutfordringer, og det tilbys alt fra fysioterapi til spennende utflukter i varme og trygge omgivelser.

LES OGSÅ: Gründeren fra Ingedal endte i Brasil

Tradisjoner

Tradisjonelt har nordmenn vært lite flinke til å integrere seg i det spanske samfunn. Med en stadig voksende yngre gruppe nordmenn i Spania er dette i ferd med å endre seg. Mange norske elever har, som oss, valgt å studere spansk, og de har etter hvert opparbeidet seg en god forståelse for spansk språk og kultur. Kommunikasjon mener vi er det viktigste redskapet for å kunne integrere seg. Språk åpner dører, og ved å beherske spansk inviteres du inn i en helt annen og spennende kultur.

På den annen side er det ingenting i veien for å ta vare på egne tradisjoner, vel å merke hvis det ikke støter noen andre. 17. mai-feiring er en viktig tradisjon for oss nordmenn. I Alfaz del Pi feires nasjonaldagen med hundrevis av nordmenn, med barnetog, leker, salg av is og pølser. Russen fra den lokale norske skolen dukker også opp som et sikkert vårtegn. Har du lyst til å oppleve «et lite stykke Norge» i et varmt og inkluderende miljø?

Kanskje ses vi i 17. mai-toget i Alfaz del Pi neste år?

LES OGSÅ: Grethe fikk stipendet

Artikkeltags