«Français, s’il vous plaît!»

Lærer fransk,: Petter Stenbro (f.v.), Ingvild Løver Thon, Rut Susanne Gustafsson, Eivind Drolsum Tovsrud, Ingrid Bråthen og Amalie Kopland  har skrevet om viktigheten av fransk språk og hvordan du bør oppføre deg i Frankrike.

Lærer fransk,: Petter Stenbro (f.v.), Ingvild Løver Thon, Rut Susanne Gustafsson, Eivind Drolsum Tovsrud, Ingrid Bråthen og Amalie Kopland har skrevet om viktigheten av fransk språk og hvordan du bør oppføre deg i Frankrike.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

220 millioner mennesker snakker fransk, vil du bli en av dem? Velg fransk på videregående. Da kan du lære om hvordan du skal oppføre deg i Frankrike.

DEL

RosthaugspaltenVelger du fransk, får du høre om selve landet, som landskapet og folket, og du får til og med muligheten til å lage fransk mat. Har du tenkt å dra på utveksling, så kan du, istedenfor å dra til England eller USA, dra til nettopp Frankrike.

Hvorfor er fransk viktig?

Hvis man skal på ferie i Frankrike, er fransk lurt å kunne, siden franskmenn setter utrolig stor pris på personer som prøver å snakke fransk; tre av franskelevene på vg2 har selv opplevd dette.

Å studere i utlandet ser selvfølgelig attraktivt ut på en CV, og hvis man velger å studere i Frankrike, får man statlig støtte – den norske stat ønsker at flere skal reise til Frankrike. Dersom man ønsker å jobbe i utlandet, kan fransk være smart å kunne siden Frankrike er en viktig samarbeidspartner for Norge.

Å kunne flere språk kan gi deg et fortrinn når det kommer til potensielle arbeidsgivere.

En av årsakene til at vi valgte fransk, er at det er et veldig pent språk. Når man hører noen snakke flytende fransk, er det nesten som om de synger ordene ut.

Hvordan oppføre seg?

Når man besøker Frankrike, ser man fort hvor forskjellig deres kultur er sammenliknet med kulturen her i Norge, spesielt når det kommer til hvordan man oppfører seg. I Frankrike er de generelt veldig høflige mot hverandre. Det er viktig å si «god dag» når man møter på noen man kjenner, går inn i en butikk eller skal ta bussen. Og man sier også «på gjensyn» når man går.

Du har sikkert også hørt at franskmenn er verdenskjent for å kysse hverandre på kinnet, men det som er interessant med dette, er at hvor mange kyss man gir, kommer an på hvor man befinner seg i landet. Noen steder er det vanlig med to kyss, mens det på andre steder er høflig å gi fire. Man må heller aldri si «du» til voksne personer man ikke kjenner så godt - man skal heller bruke «de» for å vise respekt.

Hvorfor reise dit?

En av grunnene man har for å reise til Frankrike, er at det er veldig mange fine og kjente ting å se, blant annet Eiffeltårnet, Louvre og slottet Versailles. Frankrike har et veldig variert landskap, og det er mye man kan gjøre på samme tid av året, for eksempel stå på ski i fjellene i øst eller sole seg på de lange sandstrendene i sør eller vest.

Maten er helt fantastisk, og de har noe for alle, enten du liker spesielle delikatesser, eller mer «vanlig» husmannskost. Frankrike har i tillegg vært veldig flinke til å bevare sine mattradisjoner. Det finnes virkelig noe for alle smaksløker.

Prøv!

«Franskmenn snakker ikke engelsk» og «Franskmenn er lite behjelpelige overfor turister» er noe vi ofte hører fra turister som har besøkt Frankrike. Vi mener at dette inntrykket er feil og vil gjerne komme med noen tips til hvordan du kan få en bedre opplevelse. Det viktigste er å prøve, prøver du med et par franske gloser, vil du bli møtt av imøtekommende og åpne franskmenn som mer enn gjerne vil hjelpe deg.

Her har vi satt sammen en liste med noen franske ord og uttrykk som kan være kjekt å kunne. Lær deg noen av disse og du vil oppleve Frankrike som et åpent og imøtekommende land.

Bon courage! (Lykke til!)

Fakta

Ord og uttrykk:

Bonjour – god dag

S’il vous plaît – vær så snill

Je ne sais pas – jeg veit ikke

Je ne comprends pas – Jeg forstår ikke

Merci – takk

Ça va? – går det bra?

(På restaurant) Je voudrais – jeg vil gjerne ha

- Bon appétit – god appetitt

Artikkeltags