France, je t´amie!

GODE RÅD: Zakka Abdirab, Henrik Dihle Ellingsen, Magnus Stokke, Maria Grønland Andresen, Lars Bråthen Uhlen, Vegard Øvereng Bonsaksen, Emil Bye Martinsen og Sindre Christensen kommer med tips til hvordan du kan feire valentinsdagen 14. februar.

GODE RÅD: Zakka Abdirab, Henrik Dihle Ellingsen, Magnus Stokke, Maria Grønland Andresen, Lars Bråthen Uhlen, Vegard Øvereng Bonsaksen, Emil Bye Martinsen og Sindre Christensen kommer med tips til hvordan du kan feire valentinsdagen 14. februar.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Valentinsdagen er rett rundt hjørnet. Om du har mulighet, anbefaler vi å ta turen til det som regnes som verdens mest romantisk by, nemlig Paris.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er du ikke allerede forelsket, kommer du garantert til å bli det. Iallfall i byen.

I hjertet av verdensmetropolen kan man rusle en tur gjennom den vakre Luxembourgparken. Her finnes høyreiste alleer, statuer, fontener, dammer og blomster i friske farger. Med utsikt til Eiffeltårnet kan man nyte et deilig måltid med franske croissanter, makroner, oster og kanskje en god flaske vin, og bare slappe av med noen man er glad i.

Kjærlighetsbro

Man kan også ta turen til den berømte broen Pont des Arts, der forelskede par gjennom tiden har skrevet navnene sine på en hengelås, festet den til broen som et symbol på sin kjærlighet, og deretter kastet nøkkelen i elven Seinen. På denne måten har man inngått en evig kontrakt om alltid å holde sammen.

Når mørket senker seg, kan man stige om bord i en av elvebåtene og deretter gli forbi opplyste og storslåtte byggverk. Notre-Dame, Louvre, Musée d’Orsay, Eiffeltårnet…

Kjærlighetslandsby

Noen timer med bil lenger sør for Paris, i distriktet Indre, kan man besøke den lille og pittoreske landsbyen, som nettopp bærer navnet St. Valentin. Byen kalles «Le village des amoureux» («De forelskedes landsby»), og her finner man gater med navn som «Rue du 14. Février» («14. februar gaten».)

Med sine 300 innbyggere har denne lille byen «spesialisert seg» på kjærlighet, og har flere ansatte som jobber med forelskede turister. Er du her på valentinsdagen, kan du og din kjære få et skriftlig bevis av ordføreren på at dere elsker hverandre.

Kjærlighetsfilmer

Dersom du ikke kommer deg til Frankrike på valentinsdagen, kan man fint lokke fram litt «fransk stemning» her hjemme også:

Hva med å se på en god film? Det finnes mange franske, prisvinnende filmer: I «Den fabelaktige Amélie» tas vi med til det romantiske kunstner-distriktet Montmartre i Paris. I filmen med det enkle navnet «Amour» blir vi vitner til livslang kjærlighet.

Kjærlighetsmusikk

Fransk regnes som et av verdens mest romantiske språk, og ordet «Amour» (kjærlighet) er kåret til å være et av de vakreste ordene i verden. Derfor vil det garantert bli romantisk stemning med fransk musikk over høyttaleren… Mange kjenner til Piaf og hennes «Hymne à l’amour» («Hymne til kjærligheten».)

Vi kan også anbefale artister som Jacques Brel, Francis Cabrel eller Laurent Voulzy.

«Alt høres bedre ut på fransk!» hevdes det i en kjent TV-reklame. Og vi er enige. «Jeg elsker deg» høres truende ut på tysk, stemningsskapende på spansk, og fantastisk ut på fransk …! (Synes ikke også du at «je t’aime» høres bedre ut enn «ich liebe dich», kanskje?!)

Fakta

  • St. Valentine's Day, også kalt Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag, feires den 14. februar med gaver, konfekt, anonyme kjærlighetsbrev osv.
  • Omsetningen denne dagen er målt til 270 mill. kroner i norske butikker.
  • Skikken, som oppstod på slutten av 1500-tallet, kommer sannsynligvis av den folkelige troen på at fuglene begynner å pare seg på denne dagen.
  • Det er også mulig at det dreier seg om en overlevering av de romerske Lupercalia-festlighetene.
  • Valentinsdag feires i anglo-amerikanske kulturer, i Frankrike og i senere år også i Skandinavia.
  • Tidligere festdag for to martyrer med navnet Valentinus.

HER ER FLERE SAKER FRA ELEVENE PÅ ROSTHAUG:

Kan vi stole på teksten på etiketten? 

Tradisjonene som forsvant 

Ungdom om livet 

Et fortryllende mysterium 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken