Gå til sidens hovedinnhold

Her er Rosthaug-elevenes tips til julekos

Artikkelen er over 3 år gammel
JULEMINNER FRA 2016

Nils Gunnar og Thea i 3STB slapper gjerne av med film og bøker i jula. Her kommer deres tips.

Brokeback Mountain – Årets Julefilm

Det vrimler av diverse julefilmer en kan se i jula, som for eksempel Die Hard og ordinære julefilmer. Selv om dette kan være veldig koselig, treffer det ikke så hardt som Brokeback Mountain. Jeg mener at denne slår andre julefilmer ned i støvlene, med noen unntak.

«Gitarklimpring i bakgrunnen gjør det hele til deilig eventyr, som nytes best med krumkaker og gløgg.

Brokeback Mountain handler om de to sauegjeterne Ennis Del Mar og Jack Twist som finner hverandre en sommer på Brokeback-fjellet. De opplever hvor vanskelig det kan være å være seg selv i forhold til omverdenen. Jula handler jo også om det å finne seg selv på en måte, helst på en koselig måte. Gitarklimpringen i bakgrunn gjør det hele til deilig eventyr, som nytes best med krumkaker og gløgg.

Den er utrolig trist og fin med glimrende skuespill. Heath Ledger spiller fantastisk godt som den svært interessante karakteren Ennis Del Mar. Manusforfatterne har gjort en glimrende jobb med karakterene, og de oppfattes som høyst troverdige. Dette gjør da også at du bryr deg langt mer om dem. Det er jo det at det ikke eksisterer mange lettvinte løsninger som gjør det desto mer givende når det først går bra med Ennis og Jack. Det at det går bra, trenger ikke være konkret, men også at de blir mer sikre på sine følelser for eksempel.

I filmen får du en rekke, friske bilder på vår rare verden, samtidig som du også vil bli provosert. Her møter du også en rekke nyanser, hvor de vi først møter som harde og robuste mennesker, blir sårbare og åpne med seg selv. Vi får også få lettvinte løsninger, som kan skape frustrasjon, men på en god måte. Scener som først oppleves ordinære får spenningen økt voldsomt, og kan ofte bunne i at karakterene har låst følelsene sine inne i seg, som en verdifull skatt. Og er det ikke akkurat det følelser er?

Du kan med andre ord se fram til denne julen, da denne filmen vil bli stående som din personlige julefilm.

Av Nils Gunnar Lindbo

DERFOR bør du lese om Salander i jula

Håndball-EM er over for i år, og hva i all verdens skal du underholde deg med da? Therese Johaug er jo ikke å se noen steder, og det kan umulig være gøy å sitte foran ovnen å stirre på ribba som blir stekt. Ta deg fri fra alt julestresset om kvelden, og ro ned med godt lesestoff.

Om du liker å lese om oppklaring av drap og overgrep, med en vri, så er Millennium-trilogien noe for deg. Gjennom serien følger vi journalisten Mikael Blomkvist og superhackeren Lisbeth Salander som graver i store mørke hemmeligheter, samtidig som vi blir kjent med Lisbeth Salander på innsiden og følger hennes oppgjør med fortiden.

Husk å sette på ringeklokke, ellers blir ribba brent.

Hvis du er en av de få som enda ikke har lest Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander, så har du virkelig gått glipp av en uforglemmelig leseopplevelse. Spenningen begynner allerede i prologen i «Menn som hater kvinner», og så følger det på 1500 sider med en forferdelig uutholdelig spenning av en hinsides god krimtrilogi.

Lisbeth Salander er en utrolig interessant karakter man ikke kan bli annet enn fascinert og inspirert av. Hun er selvstendig, effektiv og handlekraftig, og det er det som gjøre henne så farlig. Vanlige kvinner har en følelsesmessig unnskyldning for alt de gjør, mens Salander derimot, handler ut ifra hva hun mener er rettferdig, og blir ikke påvirket av sine personlige følelser. Lisbeth Salander er Pippi Langstrømpe for voksne, men er absolutt ikke ei uskyldig lita pike.

Ett tips før du leser: Husk og sett på ringeklokke, ellers blir ribba brent!

Av Thea Øen Tandberg

Kommentarer til denne saken