Fra mandine til kvinne – Takk til Nora og Noora

SKAM: Nora forlot Torvald og barna for å finne seg selv i 1879. Denne våren satte Noora fra Skam drittsekken Nikolai på plass. Amalie Kopland i 2STB tar i dette essayet opp utviklingen av kvinnerollen.

SKAM: Nora forlot Torvald og barna for å finne seg selv i 1879. Denne våren satte Noora fra Skam drittsekken Nikolai på plass. Amalie Kopland i 2STB tar i dette essayet opp utviklingen av kvinnerollen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kanskje kan vi takke Ibsens Nora og NRKs Noora for at kvinnerollen har utviklet seg betraktelig siden Camilla Collett i 1854 rettet et kritisk blikk mot arrangerte ekteskap.

DEL

Meninger«Vor Bestemmelse er at giftes, ikke at blive lykkelige» er et sitat fra Camilla Colletts Amtmannens døttre (1854). Noen steder er det fortsatt slik, kvinner skal bli giftet bort så fort de er noenlunde gamle nok, uten at mange av dem har noe valg. Det er selvfølgelig noen som kan si nei, men de kan fortsatt ikke velge helt selv. Dette var, som Collett sa, noe av vår kultur i Norge før også. Det var ikke før 1913 at kvinner fikk stemmerett. Det er ganske utrolig, er det ikke? At helt fram til 1913 ble vi sett på som noen som ikke kan være med på å bestemme hva slags samfunn vi skal leve i. Ikke det at det forandret seg fullstendig etterpå, men da fikk vi i hvert fall noe å si. Men det er kanskje ikke så rart heller. Med tanke på at det står i Det gamle testamentet at Eva ble skapt av Adams ribbein, og at en kvinne het mandine. Kvinner hadde ikke en egen betegnelse engang.

LES OGSÅ: Et swoosh inn i framtiden

Nora og Noora

På 1880-tallet tok første kvinne artium. I teateret ble også kvinner sterkere på 1800-tallet. Omtrent på denne tiden skrev Henrik Ibsen om Nora i Et dukkehjem, som går fra mann og barn og prøver å finne et eget liv. Av dette ble mange sinte, hvordan kan en mor bare gå fra sine egne barn? Men dette var og er realiteten for mange.

Selv nå, når vi har fått en sterk kvinnerolle, er det mange som ikke er fornøyd og velger derfor å gå fra barn og mann. Det som er saken, er ikke at dette kan virke forferdelig, men at det skal være lov. Ingen skal bli tvunget til å være eller bo med noen de ikke vil, og hvis det er dette man tenker at kan være best, så vil man ikke gjøre noe som er enda mer vondt for dem man er glad i.

I senere tider har vi fått en ny «Nora», det er Noora fra NRK-serien Skam. Som navnesøster til Nora er hun ei jente som står opp for seg selv og er sterk og selvstendig. Noora blir tatt for å være homofil når hun ikke vil «hooke» med den kjekkeste gutten på skolen. Dette sier mye om hva slags forventninger folk har til unge jenter, og at de kan ikke være heterofile hvis de ikke viser stor interesse for gutter.

LES OGSÅ: Ta vare på jorda vår

Tabu og skam

På 1950-tallet ble det debatt om unge jenters oppførsel og klesstil. Det var tabu å danse i trange gensere i friminuttet på skolen. Et annen tabu var seksualundervisning på skolen, eller «forplantningslære» som de kalte det da. Så om Skam skulle kommet på denne tiden, hadde det skapt sterke reaksjoner. Serien handler om fem jenter som går første år på videregående, og lever det vi i dag ser på som helt vanlige ungdomsliv. De møter utfordringer og kleine situasjoner alle ungdommer møter. De fem jentene snakker om alt som var tabu før, og sex og hooking er ikke uvanlige temaer. Serien hadde vel blitt forbudt hvis den hadde kommet på 1950-tallet. Ingen hadde tenkt på å lage noe slikt da.

LES OGSÅ: Vårt elskverdige Norge

Tøffe kvinner

Så, burde vi ikke snart komme til et sted der alle er like? Til et sted der vi ikke skal skille på kjønn, der en kvinne har like mye å si som en mann? Nora forlot Torvald for å finne seg selv i 1879, samtidig måtte hun ta det tøffe valget å gå fra barna sine. Denne våren satte Noora drittsekken Nikolai på plass og viste at damer må gå hardt til verks, men også at kvinner er minst like tøffe. Så nei, vår bestemmelse er ikke å bli gift, for vi er, som Nora sa, først og fremst mennesker.

LES OGSÅ: Vaksinasjon, er det verdt det?

Artikkeltags