Ta vare på jorda vår

Miljø på timeplanen: Agnes Irene Longfjeld (t.v.), Henriette Nordheim og Isabelle Crow ønsker så inderlig at vi skal klare å ta vare på jorda vår i framtida ved å satse på de fornybare ressursene.

Miljø på timeplanen: Agnes Irene Longfjeld (t.v.), Henriette Nordheim og Isabelle Crow ønsker så inderlig at vi skal klare å ta vare på jorda vår i framtida ved å satse på de fornybare ressursene.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvordan bør vi utnytte ressursene våre, og hva skjer med ressursene når befolkningen stadig øker? På vg1 har vi hatt et tverrfaglig prosjekt om miljø og framtiden.

DEL

RosthaugspaltenVi skulle innom fagene naturfag, geografi, engelsk og norsk. En salig blanding, altså. Overraskende nok henger alle fagene sammen, og når temaene var veldig åpne var det lett å se en sammenheng. Vi fikk fem forskjellige temaer som alle handlet om miljø og framtiden. Bærekraftig utvikling, energi for framtiden og forbruksvalg var tre av dem. Selv om mange hadde valgt de samme temaene, var problemstillingene våre veldig forskjellige.

LES OGSÅ: Et swoosh inn i framtiden

Et eksempel er: «I hvilken grad har vi klart, og i hvilken grad klarer vi, å utnytte de ressursene vi har i Norge til å bidra til en bærekraftig utvikling?». Et annet er: «Hvordan påvirker befolkningsvekst ressursproblematikk?». To ganske så omfattende spørsmål å finne svar på.

Dette prosjektet var lærerikt. Først og fremst har alle lært og forstått hva bærekraftig utvikling betyr. Ut ifra det har vi kommet opp med ideer til hva vi kan gjøre for å utnytte ressursene våre på en bærekraftig måte, dette for at framtidige generasjoner skal ha det bra.

LES OGSÅ: Vaksinasjon, er det verdt det?

Vi lærte at ikke-fornybare energikilder som olje og gass er negativt for fremtiden siden det en gang vil ta slutt, så derfor bør vi heller satse på fornybare ressurser – energikilder vi kan bruke om igjen. Det var også spennende å høre om hvorfor Norge har en fordel når det gjelder å bruke vannkraft til å skape elektrisitet. Og dette er det lurt å kunne litt om siden nesten hundre prosent av all elektrisitet i Norge i dag kommer fra vannkraft.

Gjennom prosjektet har vi lært masse som er viktig for alle å kunne litt om. Vi vil vel ta vare på jorda vår, vil vi ikke?

Skrevet av Isabelle Crow og Henriette Nordheim, 1STA

 

Er du like gjerrig som meg?

Framlegget til gruppa mi bygget på kampanjen til framtiden.no «kjøttfri mandag», som handler om at vi kan redusere kjøttforbruket vårt ved å unngå å spise kjøtt en dag i uka. Etter prosjektet er jeg blitt enda mer overbevist om at dette kan gjøre en stor forskjell. Vi har jobbet og lært masse om temaet, så kunnskap jeg ikke hadde før, har nå gjort meg mer bevisst på hvilke valg jeg tar. Jeg kunne ønske jeg hadde klart å ta de riktige valgene, men hittil er jeg nok en av mange som spiser kjøtt daglig. Nå vet jeg hvorfor og hvordan kjøtt er skadelig for jorda vår. Det er skremmende å vite sannheten, men absolutt viktig.

LES OGSÅ: Lille Norge i Spania

Jeg håper også at klassen kan tenke litt på hvilke valg en tar når det gjelder matvarer. Alle vet at verden trenger en forandring for at vi skal ha en bærekraftig utvikling i så lang tid vi ønsker.

Problemet er at selv om vi vet dette, er få villige til å være med på forandringen. Gjerrige som vi er, sitter vi og venter på at noe skal skje. Det er dessverre ikke på den måten det funker. Selv tenker jeg at å droppe kjøtt en dag i uka, er en veldig liten forandring. Etter min mening vil det ikke koste mye for hver og en av oss. Tenk deg; dersom alle i Norge gjør dette, vil det spare jorda for like mye karbondioksidutslipp som 360.000 biler slipper ut. Og det er mye det.

Skrevet av Agnes Irene Longfjeld, 1STA

Artikkeltags