Myrstudier i Holleia

Feltarbeid: I vannkanten, i myra og i skogen finnes mange arter, og når biologielevene ved Rosthaug videregående skole er på ekskursjon, leites det iherdig etter planter og dyr.

Feltarbeid: I vannkanten, i myra og i skogen finnes mange arter, og når biologielevene ved Rosthaug videregående skole er på ekskursjon, leites det iherdig etter planter og dyr.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Myrstudier, vannprøver, sjokoladepudding og spøkelseshistorier. Når biologielevene er ute i felten, er innholdet variert.

DEL

RosthaugspaltenVi i biologi 1 ved Rosthaug videregående skole har vært på to dagers ekskursjon til Sørli i Holleia. Mye sto på menyen, og her er en rapport fra turen vår.

Arter i ruta

Vi dro fra skolen på morgenen midt i flommen. På grunn av det ekstreme regnværet var vi usikre på om vi klarte å komme fram med minibussen, men det gikk heldigvis bra. Da vi kom fram, var det om å gjøre å finne seg et bra soverom og ta på regnklær før turen gikk ut for å gjøre feltarbeid.

Feltarbeidet gikk ut på å finne seg en liten rute ute i skogen og studere hvilke arter som levde i ruta. Dette kalles ruteanalyse. På torsdag studerte vi i alt tre ruter per gruppe. Ei rute ved vannet, og to ruter oppe i skogen. Vi fant blant annet lys og grå reinlav, kvitkrull, islandslav, røsslyng, blåbærlyng, tyttebærlyng, pors, gran, furu, einer, gråor, selje og bregnene einstape, hengeving og fugletelg.

Fire panner tacokjøtt

På kvelden var det sosialt samvær som sto på programmet. Vi startet så vidt å skrive rapporter og artsbestemme dyrene og plantene vi fant.

Etterpå lagde noen av elevene taco, og fire steikepanner ble satt i sving. Biologilærerne Håvar og Kari hadde treretters med biff og selvplukket sopp. Selvfølgelig hadde de også sjokoladepudding til dessert. Det var tydelig at disse lærerne hadde vært på tur før.

Kvelden gikk med til å spille spill og kose oss foran peisen. Lærerne hadde stelt i stand artsquiz som alle gruppene deltok på. De som vant, fikk en pose med twist. Før vi skulle legge oss gikk vi ned til bålplassen ved vannet. Der grilla vi marshmallows og fortalte spøkelseshistorier og vitser. Ved ellevetiden var alle trøtte og slitne etter en lang dag i skogen, så det ble tidlig kvelden på alle mann.

Myrstudier

Alarmen ringte klokka åtte dagen etter, og det var tid for frokost. Elevene hadde stort sett knekkebrød og smøreost, mens lærerne koste seg med selvplukket sopp og bacon. Vasking av hytta gikk utrolig fort når alle deltok. Så var det ut igjen på tur i et mye bedre vær enn dagen før.

Denne dagen gikk turen til et tjern hvor vi studerte hva som lever i en myr. Vi tok også med oss vannprøver med plankton som vi kikka på da vi kom tilbake på skolen.

Blått i blått

Da vi var ferdige i myra, gikk vi videre til et hogstfelt. Her fant vi utrolig mye blåbær, så alle fikk blå tunger. Dette var det siste stedet vi hadde ruteanalyse, og vi fant mange flotte arter.

Turen gikk ned igjen til Sørli hvor vi pakket oss ut fra hytta og gjorde oss klare til å reise. Vi var tilbake på skolen i totiden på fredag. Vi har hatt en strålende tur og lært mye.

Artikkeltags