Tenk om akkurat denne teksten er uforståelig for fremtidige nordmenn? Da er vel ikke nordmenn lenger nordmenn?

Hvem sier vel at de skal ta på seg skyggelua, ta seg en tur på rullebrettet, eller høre på tungmetall?

Det er et faktum at vi nordmenn låner mange ord fra det engelske språket, og det er delte meninger om utviklingen til det norske språket. Mange mener vi skal holde på det norske språket så godt vi bare kan. Derimot er det andre som vil vi skal ta i bruk mer av det engelske språket, for å bli litt mer internasjonale.

Jeg vil si jeg står et sted midt imellom. Jeg vil ikke at det norske språket skal forsvinne, men det skader jo ikke med noen engelske ord. Eller?

Vi kan låne litt

Selv om vi låner alle disse ordene fra engelsk, er det av ulike grunner, og disse ordene kan deles inn i to forskjellige grupper.

Vi har de ordene som det finnes en norsk versjon av, for eksempel caps og skateboard, og de som ikke har et ord av samme betydning, som smoothie, og lipgloss.

Etter min mening er det helt greit at vi låner noen engelske ord, spesielt den siste gruppen.

Det kommer stadig nye ord som vi ikke har på norsk, og i sånne situasjoner er det lettere å bruke et ord som allerede finnes på engelsk.

Bare plass til engelsk?

Jeg har jo sagt at det er «oss nordmenn» som bruker de engelske ordene, men jeg er jo en ungdom, og jeg skal ikke nekte for at vi unge bruker dem oftest. Jeg tviler på at en mann på åtti år ville sagt «Jeg skal på rave party med noen bros og chille med hotte chicks». Det viser i hvilken retning dette er i ferd med å utvikle seg.

For hver generasjon blir språket vårt mer utvannet, og det blir sjelden funnet opp nye, ekte norske ord.

Det er litt som med dialektene. Jeg bor selv i Sigdal, og merker at færre og færre unge sigdølinger snakker ordentlig dialekt, og at sigdalsdialekta kanskje er i ferd med å forsvinne helt.

Media påvirker oss. Vi hører og leser bokmål og engelsk, så det blir egentlig ikke plass til dialekter. Jeg er redd for at det samme vil skje med det norske språket, bare at det hele forhåpentlig vil ta mye lengre tid. Det er kanskje bare plass til engelsk i samfunnet vårt, det er kanskje ikke stor nok interesse for det norske språket.

Hvis vi skal beholde språket vårt, må vi tenke over hvorfor vi vil ha det. Hva er det som gjør det norske språket så spesielt, og hvorfor er det så viktig for akkurat deg?

Bevare norsk identitet

Jeg er veldig glad i det engelske språket og har selv engelsk bakgrunn. Selv om jeg liker engelsk så godt, er jeg like glad i norsk, og jeg vil for all del ikke at det skal forsvinne. Det har noe med den norske kulturen å gjøre.

Tenk om de fremtidige generasjonene ikke vet noe om den norske historien, bare fordi de ikke skjønner språket den er fortalt på?

Tenk om akkurat denne teksten er helt uforståelig for fremtidige nordmenn? Jeg tror at hvis det norske språket forsvinner, er ikke vi nordmenn lenger nordmenn. Da blir det som om vi bare er én av millioner av blader på bakken. Ingen vet lenger hvem vi er, eller hvor vi kommer fra.

Kilde: Språkrådet