Hæ, hardt vann?

Forsøk: Her testes hardhet i vann av Einar Moe Tandberg (t.v.), Kenneth Ruud og Erlend Andreas Nordbø i kjemirommet på Rosthaug videregående skole.

Forsøk: Her testes hardhet i vann av Einar Moe Tandberg (t.v.), Kenneth Ruud og Erlend Andreas Nordbø i kjemirommet på Rosthaug videregående skole.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rosthaug-elever tester vannet.

DEL

Hardhet i vann kan bety døden for kaffemaskiner og vaskemaskiner.

Her kan du lese om kjemielevene sin forskning på hardhet i vann.

Hardhet i vann, hva er det?

Selv har jeg lurt på det der, særlig med tanke på kaffemaskinen min som må avkalkes stadig vekk fordi jeg ikke har bløtt nok vann.

Hardhet er målet på hvor mange magnesium- (Mg2+) og kalsium (Ca2+)-ioner det finnes i vannet vårt.

For oss har ikke disse ionene noe å si, men for kaffemaskinen min og vaskemaskiner, for eksempel, kan dette bety «døden».

I vaskemaskiner reagerer nemlig Mg2+ og Ca2+ med såpe, slik at det dannes salter av såpen.

Dette kan føre til at det legger seg et kalkbelegg på innsiden av trommelen, og vaskemaskinen må dermed takke for seg.

Det er altså hardhet i vann.

Forsøk

Men over til noe enda mer spennende: Finnes det en måte å teste hardhet i vann på?

Vi i Kjemi 1-klassen har hatt en spennende og lærerik øvelse om nettopp dette, både i springvann, brønnvann og i Imsdal flaskevann.

Dette gjorde vi ved å gjennomføre en EDTA-titrering (dinatrium etylendiamin tetracetat).

Øvelsen gikk ut på å få dette EDTA-stoffet til å reagere med magnesium- og kalsiumionene i vannet.

Det gjorde vi ved først å helle vann og en indikator, erikromsvart, opp i samme begerglass, slik at blandingen fikk en rødfarge.

Den rødfargen indikerte at det fantes kalsium- og magnesiumioner i vannet.

Ved å sette til litt og litt EDTA, så brukes etter hvert Mg2+- og Ca2+-ionene opp. Når ionene til slutt var blitt borte, og vannet var «tomt» for magnesium og kalsium, skiftet indikatoren farge til grønn.

Derfor blei dette et mål for hvor mye kalsium- og magnesiumioner vi har.

Bløtt er bra

Så, over til resultatene.

Hvor hardt eller bløtt var vannet?

Bløthet er en betegnelse på hvor mange milligram kalsium og magnesium det er i vannet, og for å definere dette bruker man en hardhetsskala som blir regnet i deutsche Härtegrade (°dH). Skalaen går fra 0 og oppover mot 100 eller mer.

Vannet i springen på Rosthaug var på cirka 2 °dH, altså ganske bløtt.

Brønnvannet viste 8 °dH, som tilsvarer middels hardt vann.

Hvis hardhetsgraden hadde vært på over 20, ville vannet vært veldig hardt og da hadde såpen skummet veldig dårlig når du vasket deg på hendene. Og det ville også bli dannet dette fæle belegget av disse såpesaltene inne i vaskemaskinen.

Bløtt vann er altså bra! Så dere som får vann fra samme sted som Rosthaug kan puste lettet ut, vaskemaskinen deres kommer nok ikke til å stryke med som følge av hardt vann.

Artikkeltags