Rødgrønn sivilstatus: It's complicated

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Drammens Tidende) Partnerskap er ikke for pyser. Særlig ikke når man har inngått et polygamisk forhold bestående av fem partier. Alle skal ha sitt, men ingen kan få alt.

Ingen hadde trodd at det rødgrønne samarbeidet i Drammen skulle gå knirkefritt for seg, ikke engang dem selv. På den borgerlige siden har noen spådd en skilsmisse allerede det første året, og i tirsdagens kommunestyremøte mente Frps Ulf Erik Knudsen at vi var vitne til en separasjon. Eller som man ville uttrykt sivilstatusen på Facebook: It's complicated.

Bakgrunnen er konflikten i det rødgrønne samarbeidet om bygging av 1000 boliger på Knive og Lolland, delvis på dyrket mark. MDG og Senterpartiet mener Ap bryter samarbeidsavtalen når de etter mye frem og tilbake stemte ja til prosjektet. Årsaken til den felles frustrasjonen i MDG og Sp er jordvernet, som ikke bare er hellig, men som de mener heller ikke kan kompenseres med nydyrking av jord, slik Ap har fått utbyggerne til å gå med på.

Ståle Sørensen (MDG) truet fra kommunestyrets talerstol med at de ikke kan garantere at de er en del av det rødgrønne samarbeidet til høsten og mente at Høyre er bedre til å ta vare på småpartiene enn Ap. Gro Nyhus (Sp) uttalte på sin side at partiet vil ta en tenkepause til etter sommeren. – Det er en veldig emosjonell sak, som hun forklarte det.

Men selv om forholdet mellom Ap og MDG/Sp er problematisk og kunne fungert som et kjøleelement i sommervarmen, har ingen av de to partiene noe å vinne på å bryte ut. Det er lite gjennomslag å få andre steder, så de blir nok værende i ekteskapet.

Kanskje trenger de parterapi? Kanskje bare en sommerferie og litt tid hver for seg? Politikk er som livet ellers, fullt av følelser. Det kan gå en kule varmt innimellom. Men når man får ting på avstand, ser man at det kanskje ikke var så ille likevel.

Men politikk er også spill og taktikk. Man kan like det eller ei, men det er slik politiske resultater blir til, det er slik de politiske forskjellene kommer til syne og det skaper som regel engasjement rundt sakene.

Slik sett har det lønt seg for MDG og Sp å fremstille tapet i Knive-Lolland-saken som så stort og smertefullt som mulig. Logikken er at store skuffelser må kompenseres av den som har påført den, og det skal synes. I tillegg får man markedsført sin egen politikk og standpunkt overfor velgerne. Det er derfor ikke tilfeldig når Ståle Sørensen varsler at han forventer store seire tilbake fra Ap, allerede i budsjettprosessen. Det kan for eksempel være mye mer penger til sykkelveier. Sp forventer nok på sin side at jordvernet skal tas hensyn til ved neste korsvei.

Knive-Lolland-saken har vist at kjøttvekta rår. Det er Ap som er størst, og de vet at det skal mer til enn noen dekar dyrket mark før ekteskapet ryker. Når Ap-gruppeleder Eivind Knudsen sier at han forstår skuffelsen i MDG og Sp, vet han samtidig at de vil komme tilbake med høye krav i neste runde.

Skilsmissen er nok foreløpig avverget, men det må skje noe med det rødgrønne partnerskapet skal dette vare i tre år til. Separasjon er ikke et varig sted å være, men det er jo blitt en trend å fornye ekteskapsløftene. Slik finner man tilbake til hverandre på nytt og viser for omverdenen at man fortsatt er et «vi».

Når Eivind Knudsen innrømmer overfor Drammens Tidende at samarbeidsavtalen må bli tydeligere, er det kanskje en måte å gjenerobre kjærligheten på. Hva det konkret vil innebære, får vi trolig vite etter sommerferien. Fordelen med politiske ekteskap er jo at de slipper å feriere sammen.

Les også:

Artikkeltags