Gå til sidens hovedinnhold

Røde Kors mobiliserer og omstiller for en annerledes påske

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronakrisen mobiliserer frivilligheten i lokalsamfunnene våre. Vi må alle gjøre vårt ytterste for å bistå lokale myndigheter ved å være til stede for dem som trenger det mest. Etter at regjeringen besluttet å iverksette de strengeste reguleringer av vår frihet i fredstid, har tilværelse blitt snudd på hodet. Fra en uke til en annen forsvant folkelivet fra de fleste offentlige rom og institusjoner hvor folk til vanlig møtes. All frivillig aktivitet måtte legges om eller ta pause. Myndighetene ber oss alle om å delta i den nasjonale og globale dugnaden for å redusere smittespredning. Røde Kors oppfordrer til at den dugnaden også må handle om å ta vare på samfunnets mest sårbare, og bidra til at hverdagene inneholder lyspunkter mens vi alle lengter til at livet kan bli som normalt igjen.

Nå står påskehøytiden for døra. En tid da opplevelsen av ensomhet og utenforskap forsterkes. Med strenge restriksjoner for samvær, opplever både barn, unge og eldre at de får mindre eller mister helt kontakten med andre. Kanskje er det ingen som ringer, kanskje er det ingen å ringe til. Mulighetene og arenaene for menneskelig kontakt uteblir når alle må holde avstand.

Røde Kors i Buskerud gjør det vi kan for å være til stede for dem som trenger det, også når vi ikke kan møtes fysisk. Vi omstiller nå våre tradisjonelle aktiviteter til den nye situasjonen. Et stort antall besøksvenner har tatt i bruk telefon eller andre digitale løsninger i kontakten med sine besøksverter. Norsktrening og sosiale møteplasser foregår på nett, og all koordinering og møter går på kommunikasjons-plattformen Teams. Vi opprettholder vår beredskap innenfor søk og redning, og vi rykker ut for å bistå når det er behov

Røde Kors har en viktig rolle som støtteaktør for lokale og nasjonale myndigheter. Det innebærer at de aller fleste av de lokale Røde Kors – foreningene, på bakgrunn av egne beredskapsplaner, har inngått skriftlige samarbeidsavtaler med sine kommuner. I disse avtalene defineres og avklares på hvilke områder og med hvilke ressurser Røde Kors kan bistå sine kommunene i møte med kriser og andre uforutsette hendelser.

For å hjelpe oss alle å navigere best mulig i den situasjonen samfunnet nå er i, har Røde Kors omarbeidet fjellvettreglene til et sett med koronavettregler. Disse gir gode anbefalinger om hvordan vi kan ta vare på oss selv og hverandre. Det er svært viktig at vi ivaretar våre sosiale bånd og vår egen mental helse.

President i Røde Kors, Robert Mood, har et viktig budskap til oss alle: Han minner om at dette er en tid for å si hei til hverandre, og at det er like viktig at vi heier på hverandre. Ingen liker å bry andre med egne behov, men det må vi kanskje øve oss på nå. Det er lov å si ifra om man trenger hjelp. Og vi som kan, må strekke ut en hånd til dem som nå opplever ensomheten sterkere enn noen gang. Jo mindre et samfunn er, jo lettere tror vi nok det er å holde oversikt over hvem som trenger noen. Men en krise som denne rammer flere enn vi kanskje forstår, på ulike nivåer, også her i Buskerud.

Vi oppfordrer til en dugnad mot ensomhet, og da trenger vi hele det norske folk på laget. Dette er en tid for å si hei til hverandre. Og like viktig: Dette er en tid for å heie på hverandre.

Jeg er både stolt og ydmyk over den responsen de lokale kreftene i Røde Kors så langt har vist. Og vi omstiller ytterligere inn mot en svært annerledes påske. Vi øker satsingen på digital leksehjelp og åpne linjer og chat inn til «Kors på halsen». Våre frivillige tar en telefon til de som føler seg isolert og ensomme, og våre beredskapsvakter og hjelpekorpsmedlemmer står parat til å bistå lokale myndigheter. Påsken blir ikke slik vi er vant til, og vår vanlige beredskap på fjellet flyttes dit mennesker oppholder seg – nemlig i den kommunen hvor de bor.

Ikke minst skal vi sammen heie på alle sykepleiere, hjelpepleiere, leger, renholdere, alle som jobber i butikker og på lager, alle sjåfører, lærere, barnehageansatte og ikke minst alle frivillige som gjør sitt ytterste nå for at vi alle skal komme oss gjennom dette. Dette skal vi klare sammen.

En pandemi er like mye lokal som den er global. Det er summen av hvordan vi som enkeltindivider og lokalsamfunn opptrer, som avgjør om vi som verdenssamfunn lykkes med å slå viruset tilbake. Når vi heier på hverandre, inspirerer og motiverer vi hverandre. Da hjelper vi hverandre framover.

God påskehøytid.

Kommentarer til denne saken