Funnet skyldig i drap

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samboeren ble i dag funnet skyldig i drapet på Hilde Johansen (42) i april 2013.

DEL

Hilde Johansen (42) ble funnet død i sin egen leilighet i Krokstadelva på kvelden 29.april 2013. Hennes 39 år gamle samboer er tiltalt for drapet.

Juryen svarte i dag ja på spørsmålet om samboeren var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, og mener at han skal dømmes for drapet på Hilde Johansen.

Samboeren har erkjent at det var han som kvalte henne med skjerfet, men sier at han var bevisstløs i gjerningsøyeblikket og derfor ikke skal straffes for drapet.

- Selv om han var forberedt på denne avgjørelsen, så er han skuffet, forteller mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Ble sint på ny kjæreste

Den 39 år gamle samboeren har ikke erkjent straffskyld. Han forteller at da han kom hjem til deres felles hjem på kvelden 29. april 2013 ble han så sint at alt svartnet da han skjønte at Hilde Johansen hadde funnet seg ny kjæreste.

Det siste han husker er at han sparket mot hodet til Hilde som satt på gulvet. Da 39-åringen kom til seg selv igjen sto han over den 42 år gamle kvinnen med en kniv i høyre hånd. Hilde hadde stikkskader og et skjerf knyttet i halsen.

39-åringen forteller at han da skjønte at han hadde kvalt samboeren. Han ringte selv en kamerat som arbeider i politiet og fortalte om drapet.

Sønnen var hjemme

Parets fire år gamle sønn var til stede i boligen da drapet skjedde. Han satt i etasjen over og så på TV.

I dommeravhøret som ble tatt to dager etter drapet forteller fireåringen at han hørte foreldrenes krangling i etasjen under og gikk ned trappen. Da skal han ha fått beskjed av faren om å gå opp igjen.

Dette ble avgjørende for de sakkyndiges konklusjon av 39-åringens sinntilstand denne kvelden. Drapet var så målrettet, og handlingene for rasjonelle og gjennomtenkte til at den 39 år gamle mannen ikke kunne ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Dømt for drap

I tillegg forsto han hva som hadde skjedd rett etterpå. En bevisstløs person ville brukt lengre tid på å forstå hva som hadde skjedd, er konklusjonen til de sakkyndige spesialist i psykologi, Terje Tørrisen, og nevropsykolog Anne Lill Ørbeck. De har hatt flere samtaler og undersøkelser av den tiltalte 39-åringen.

I dommen fra tingretten står det at: Samboeren sparket og slo Johansen gjentatte ganger og stakk henne med en samekniv, før han til slutt kvalte henne. Retten er ikke i tvil om at 39-åringen skjønte hva resultatet ville bli, og mener at han hadde «et ønske om å ta livet av henne».

Det er fagdommerne i Borgarting lagmannsrett som avgjør hvilken straff 39-åringen skal få. Deres avgjørelse vil være klar om noen dager.

Artikkeltags