Må møte i retten tiltalt for menneskehandel

Menneskehandel: Aktor Statsadvokat Kristian Nicolaysen (lite bilde til venstre) møter blant annet forsvars-            advokat Arild Holden (lite bilde til høyre) til dyst i retten til uka.                           Faksimile Bygdeposten

Menneskehandel: Aktor Statsadvokat Kristian Nicolaysen (lite bilde til venstre) møter blant annet forsvars- advokat Arild Holden (lite bilde til høyre) til dyst i retten til uka. Faksimile Bygdeposten Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Onsdag starter rettssaken mot en forretningsmann fra Midtfylket, hans datter og svigersønn, som alle er tiltalt for menneskehandel.

DEL

Det er en omfattende rettssak, der det er satt av ti uker i Drammen tingrett.

De tiltalte er siktet for til sammen fire tilfeller av menneskehandel, brudd på arbeidsmiljøloven, unndragelse av merverdiavgift, unnlatelse av omsetning og feilaktig å ha fått utbetalinger fra NAV.

Menneskehandel

Forretningsmannen er tiltalt for ett tilfelle av menneskehandel, mens datteren og svigersønnen er tiltalt for tre tilfeller av det samme.

– Den klart alvorligste delen av tiltalen er den som omhandler menneskehandel. Selv om det kun er fire tiltalepunkter, er det ganske åpenbart at det har skjedd flere tilfelle av menneskehandel, enn de som nå kommer opp i retten, sier statsadvokat Kristian Nicolaysen, som er aktor i saken.

Fengselsstraff

Han forteller at aktoratet vil be om at de tiltalte dømmes til ubetinget fengsel.

Maksstraff for menneskehandel er etter straffloven tiårs fengsel, men aktor ønsker ennå ikke si hvor mange års fengsel han vil begjære dem idømt.

Erstatning

De fire tilfellene av menneskehandel gjelder for tre personer som ifølge tiltalen hver seg skal ha jobbet cirka 1 000 timer ut over vanlig arbeidstid i perioder på seks måneder av gangen.

– Det vil også bli stilt krav om erstatning til de fornærmete. Kravet er beregnet til trolig å ville ligge på 7–800 000 kroner til hver av dem, sier Nicolaysen.

Forretningsmannen er også tiltalt for å ha unnlatt å bokføre omsetning for 6,27 millioner kroner, og i tillegg gjennom dette å ha sluppet unna å betale 1,25 millioner i merverdiavgift.

Fikk penger av NAV

Både forretningsmannen og hans svigersønn er tiltalt for å ha fått sykepenger fra NAV, selv om de jobbet fullt i sine respektive bedrifter.

Til sammen skal de to uberettiget ha fått utbetal nærmere to millioner kroner i sykepenger og andre ytelser fra NAV.

Alle nekter skyld

De tre tiltaltes advokater forteller at deres klienter alle nekter straffskyld.

 – Min klient benekter straffskyld i alle tiltalepunktene mot ham, sier forretningsmannens advokat, Torgeir Falkum.

– Det samme gjør min klient sier datterens advokat, Bjørn Erik Rodser.

Ingen av de to advokatene ønsker å kommentere tiltalen ytterligere før rettssaken starter i neste uke.

 Dårlig etterforsket

Svigersønnens advokat Arild Holden forteller at også hans klient nekter straffskyld.

– Jeg mener saken er dårlig etterforsket, noe jeg vil komme tilbake til under rettssaken, sier Holden.

Utover dette ønsker heller ikke han å kommentere tiltalen mot sin klient i pressen.

Artikkeltags