Klapperslangebitt, apekatter som slår folk i ansiktet og stjeler kamerautstyr samt en revnet øreflipp etter trengsel på T-banen. Det er nesten ikke til å tro hva nordmenn på ferie har opplevd. Det meldes inn ca 1.000 skader til forsikringsselskapene daglig.

- Vi må jo av og til le av hva nordmenn forteller at de opplever på ferie. For oss er det vanligste å hjelpe kunder som opplever alvorlig sykdom og ulykker, slik at ufarlige skader med humoristisk vri nesten har en helsebringende effekt på oss. Det sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Hun er vant til at nordmenn fremmer erstatningskrav for det mest utrolige.

– To av klassikerne er damen som brakk benet og ville ha erstatning fordi hun ikke fikk danset, og mannen som ville ha penger tilbake fordi han ikke hadde draget på damene. Men også mannen som falt i gulvet da toalettet knakk, og han som fikk seg en på trynet av en apekatt og ødelagt brillene, er saker som huskes, forteller Vennesland.

All time high

Vi reiser mer enn noen gang. Og med mange nordmenn på reise, oppstår mange uheldige episoder. Alt fra ran og tyverier til sykdom og ulykker. 2016 tegner til å bli all time high for forsikringsselskapene både når det gjelder antall innmeldte skader og utbetalinger: 330.000 skadesaker med utbetalinger på nærmere 2,2 milliarder kroner.

 

Her er noen eksempler på hva som er meldt av skader:

  • «Det skjedde på en ferge over til Danmark. Etter at jeg hadde kommet bort i bilen foran meg, angrep denne føreren meg fysisk. Han tok strupetak på meg, og rev i stykker gullkjedet mitt. Rev også gullklokken min av armen, og hev den først i dekket for så å hive den i hodet mitt».

Øret revnet

  • «Det skjedde mens jeg studerte i New York. Skulle ta undergrunnen, og i trengselen på vei inn i vogna hengte øredobben min seg fast i en annen person. Det endte med at øredobben ble revet ut, og øreflippen sprakk. Jeg satte plaster på såret og håpet det skulle vokse sammen igjen. Det gjorde det ikke. Jeg fikk en lang og stygg rift i øreflippen, og plastisk kirurgi måtte til for å få dett. Kostet 1.000 dollar = 8000 kr»
  • «Defekt setebelte hang seg fast i buksen min, og flerret et stort hull i jeansen min».
  • «Etter et besøk på toalettet kom en ukjent mann mot meg ute i gangen. Han hadde store problemer og oppkasten kom over meg.»
  • «Falt i gulvet på Kastrup da toalettet brakk under meg.»
  • «Fall hode venstre side hoft lår kne prostata».

Nedsprayet med rødmaling

  • «Kvelden før jeg skulle på vinterferie, gikk jeg og en kompis ned til butikken for å kjøpe litt «godis» På vei tilbake den korte veien ble vi begge utsatt for uprovosert vold. Vi ble slått, sparket og fraranet mobiltelefoner av seks ukjente gjerningspersoner. I tillegg ble en av oss nedsprayet med rødmaling. Måtte til legevakta, og politiet ble varslet».
  • «Ble bitt av en Stingray i venstre fot da jeg skulle bade i USA. Dette medfører umiddelbar blødning og delvis lammelse i benet. Fikk satt benet i varmt vann for å lindre smerte og hevelse. Taxi til legevakt for å få stivkrampesprøyte, samt undersøke om rester av brodd satt i såret». (ANB)