– Smitten sprer seg så fort, og sporing er så krevende, at vi ikke kan se om tiltakene fra forrige uke er tilstrekkelige, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag ettermiddag.

– Derfor kommer det nye innstramminger denne uka, la han til.

De nye tiltakene kommer etter at det den siste tiden er meldt om stadig flere koronatilfeller. Det vil i hovedsak være generelle nasjonale tiltak, men helseministeren opplyste at mer spissede tiltak i områder med ekstra høyt smittetrykk også kan bli aktuelt.

– Det er nødvendig med nasjonale og kraftfulle tiltak i denne situasjonen, understreket Høie.

Kraftig økning

Antallet koronasmittede har økt kraftig de siste ukene. Dødstallene og sykehusinnleggelsene vil øke, advarer Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Fra inngangen til uke 43 har det bare gått rett opp, sa FHI-direktøren på regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Hun opplyste at med nesten 3.000 tilfeller i uke 44 er antallet nye tilfeller nesten doblet fra uke 43.

Reproduksjonstallet anslås nå å være rundt 1,3.

Store mørketall

I tillegg anslår FHI at antallet tilfeller som ikke oppdages, kan være så høyt som 60 prosent.

– Vi venter at antallet pasienter som trenger sykehusbehandling, vil øke, at antallet som trenger intensivbehandling, vil øke, og at dødsfallene vil øke, understreket Stoltenberg.

Helseminister Bent Høie (H) varslet at det denne uken kommer nye nasjonale tiltak for å slå ned smittespredningen.

Stoltenberg og direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet støtter avgjørelsen.

– Vi er i ferd med å kunne miste kontrollen, sa Guldvog.

– Dette er en svært alvorlig situasjon. Vi begynner å nærme oss den temperaturen vi hadde i mars, la helsedirektøren til.