Mandag kunne man høre damplokomotiv tøffe på jernbaneskinnene der Bergenstoget har sin daglige ferd mellom Vikersund og Hønefoss. Dette er ikke akkurat hverdagskost, men Frode Skogstad, som tidligere har jobbet som frivillig for Norsk Museumstog (NMT) har forklaringen:

– Disse holder til i Lokstallen i Hønefoss og skal brukes under Dovrebanens 100-årsjubileum til helgen. Det første loket er Type 30a nr. 271, mens det andre er Type 26c nr. 411, skriver Skogstad til Bygdeposten.

Prøvekjøring

Sistnevnte har ikke vært i drift på 30 år, så turen til Vikersund hadde to formål: For det første skulle de rett og slett prøvekjøres, og for det andre skulle de hente en konduktørvogn som er brukt på Krøderbanen, men som tilhører Norsk Museumstog, som er en annen avdeling av Norsk Jernbaneklubb.

Skal til Dovre

Denne høsten er det 100 år siden Dovrebanen offisielt ble åpnet. Dette skal markeres med et innholdsrikt jubileumsarrangement 17. og 18. september som blant annet inneholder en togtur med historisk sus, skriver Slottet på sin hjemmeside.

Der står det at Kronprins Haakon er til stede ved markeringen på Hjerkinn 17. september.