Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil Ap teste ut sekstimersdagen

Artikkelen er over 3 år gammel

Bedrifter som vil teste ut sekstimersdagen eller kortere arbeidstid, skal få statsstøtte.

– Vi har lett med lys og lykte etter tiltak som kan bidra til at flere slipper inn i arbeidslivet, sier Arild Grande, leder av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg til Dagsavisen. 

Belastende yrker

Utvalget har konkludert og går inn for at det skal etableres nasjonale tilskuddsordninger «for forsøk med kortere arbeidstid/sekstimersdag».

Særlig belastende yrker skal prioriteres, og partiet mener det bør gis midler til følgeforskning «slik at man kan måle hvilke effekter forsøkene har». 

– I en del belastende yrker, for eksempel innenfor pleie og omsorg, er det vanskelig å stå et helt arbeidsliv fordi folk blir utslitt. Vi ønsker derfor å se på om kortere arbeidstid kan få flere til å stå lenger i jobb, sier Grande. 

Redusert sykefravær

Arbeiderpartiet har høstet erfaringer hos Tine Heimdal. Osteprodusenten har hatt sekstimersdag for sine ansatte i mer enn ti år. 

– Tidligere slet Tine med høyt sykefravær. Sekstimersdag førte til kraftig reduksjon i sykefraværet og stor vekst i produksjonen. Vi er svært nysgjerrige på om flere bedrifter kan oppnå samme resultater, sier Grande. 

Han gjør det imidlertid klart at Arbeiderpartiet ikke kommer til å gå inn for sekstimersdag som en nasjonal norm. 

– Vi tror det er ulike modeller som kan passe for ulike bedrifter. Ambisjonen er at folk skal bli friske av å jobbe, ikke sjuke. For å få i gang flere forsøk må staten bidra med støtte. 

– Du har tidligere uttalt at partiet er svært delt i synet på sekstimersdag. Er det fortsatt tilfellet? 

– Det er delte holdninger både i de politiske partiene og i fagbevegelsen. Debatten har vært preget av ytterpunktene: Enten vil man ikke ta i sekstimersdagen med ildtang, eller så ønsker man sekstimersdag som nasjonal norm. Vi vil ha en debatt basert på fakta.

Støtte fra Fagforbundet

Mette Nord og Fagforbundet har lenge ivret for sekstimersdagen. Tidligere i år uttalte Nord til Dagsavisen at kortere arbeidsdager kan være svaret på mange av de utfordringene som er knyttet til arbeidslivet i dag. 

– Det er 700.000 personer som står utenfor arbeidslivet i Norge. Økende levealder gjør at det forventes at man skal stå lenger i arbeid. Samtidig kan teknologiutviklingen føre til at en del jobber forsvinner. Alt dette krever at arbeidet må deles på flere, og da kan kortere arbeidstid være løsningen, sa Nord.

Reagerte kraftig

Rødt, MDG og SV har gått inn for sekstimersdagen. Men Høyre reagerte kraftig da Grande i sommer sa at Arbeiderpartiet ønsket å se på sekstimersdagen.

– Nok en gang ser det nye Arbeiderpartiet til ytre venstres kampsaker for å finne løsninger. Sekstimersdag løser lite når vi vet at flere trenger å jobbe mer og stå lengre i arbeid for å opprettholde velferdsstatens bærekraft i framtida. Arbeidsgiverorganisasjonene og næringslivet må nå våkne, for dette føyer seg inn i rekken av Ap-forslag det siste halve året som undergraver norske arbeidsplasser i privat næringsliv, sa Heidi Nordby Lunde (H) til ANB.

Kommentarer til denne saken