- Mer politi i gatene

Politireformen: Første nestleder i Justiskomiteen, Anders B. Werp.

Politireformen: Første nestleder i Justiskomiteen, Anders B. Werp. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Nærpolitireformen er rett rundt hjørnet. Den skal gi flere politifolk i gatene, fordi færre skal sitte på kontor. Reformen vil også sørge for mer spesialkompetanse i distriktene, sier stortingsrepresentant Anders B. Werp.

DEL

Anders B. Werp om politireformen Distrikts-Norge er avhengige av en politireform for å kunne gi innbyggerne et bedre polititilbud. Også i distriktene bør vi kunne forvente at politiet kommer innen rimelig tid i en nødsituasjon. For å få til dette må vi ha flere politifolk ut i gatene og bygdene.

Falsk trygghet

- I dag er mange av landets lensmannskontor åpent noen timer i døgnet. Dette er bare å gi en falsk følelse av trygghet. Derfor vil vi flere steder omdisponere politifolk fraskrivebord til «rullende politikontor». Mer av politiarbeidet skal foregå ut ved at politibilene får nytt og moderne utstyr. Et nedlagt kontor betyr ikke nedlagte politistillinger, sier stortingsrepresentant Anders B. Werp.

Sterkere politidistrikter fører til en desentralisering av viktig politikraft, ved at du samler større fagmiljøer i regionene.

En nylig publisert rapport fra Kripos viser at «tradisjonell» kriminalitet som ran, vold og vinningsforbrytelser er på vei ned.

I stedet skjer økningen innen datakriminalitet, menneskehandel, id-tyveri og organisert kriminalitet som er internasjonal.

Dagens struktur ikke god nok

- Dagens politistruktur er ikke god nok til å bekjempe den nye kriminaliteten. Tvert imot, den krever mer lokal tilstedeværelse og spesialiserte enheter i hele landet – ikkebare i Oslo. Dette skal nærpolitireformen sørge for, sier Werp.

Som både Gjørv-kommisjonen og politianalysen viser er tiden overmoden for dyptgripende organisatoriske endringer i politiet. Det er for mange politidistrikter uten kompetanse til å oppklare kompliserte kriminalsaker.

- Svake politidistrikter har ført til en utilsiktet sentralisering av norsk politi vi ikke er tjent med. Utviklingen må snus, avslutter Werp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken