Winston Churchill – som ble 91 år gammel – sverget til konjakk når han var forkjølet. Da han ble spurt om det hjalp svarte han; «konjakk har aldri kurert forkjølelse, men det har aldri en lege gjort heller». Denne lille historiske anekdoten kan fortelle oss to ting: det ene handler om egenpleie og det andre om hva en lege kan fikse for oss. Selv om det har gått mange år siden ordene falt fra Churchills munn, er det fortsatt mye sannhet i dem.

For det er den samme oppfordringen kommuneoverlege Pål Steiran i Krødsherad, Sigdal og Modum nå kommer med, selv om han ikke spesifikt nevner ordet konjakk. Steiran oppfordrer derimot til mer egenpleie i disse dager, der snørr og feber herjer. Pågangen til kommunens fastleger er stor og de ber pent om at folk ikke tar kontakt hvis man ellers er frisk og ikke er mer syk denne gang enn ved tidligere forkjølelser og influensaer.

Kommuneoverlegens budskap er klart, selv om det selvfølgelig er viktig for han å understreke at folk heller ikke må være redde for å kontakte legen hvis helsetilstanden blir kraftig forverret. Dessuten oppfordrer han foreldre med små barn om å være ekstra påpasselige og de som er gamle med generell dårlig helse bør være litt ekstra på vakt. Budskapet fra Steiran er klart, med visse nyanser når det gjelder alder og øvrig sykdomsbilde. Helsevesenet takler ikke at alle som er forkjølet og har feber skal få legetime der beskjeden etter konsultasjonen trolig er å reise hjem og legge seg under dyna.

Hvorvidt det er noe hold i ryktet om at menn blir ekstremt mye dårligere av forkjølelse enn kvinner vites ikke, selv om redaktøren ved selvsyn mener å ha observert dette både på kort og lang avstand. Eller er det slik at folk flest har en forventning om at vi i et moderne samfunn aldri skal ha tett nese eller hoste i noen dager og derfor forventer at legen også kan fikse det? Ikke godt å si, men det er et faktum at vi løper til legen med nesen i fatle i et tempo vi aldri før ha opplevd maken til.

Om man sverger til konjakk eller varm solbærsaft får bli en smakssak (det vil si du kjenner neppe forskjell ettersom smakssansen har gått i dvale og saft er billigere). Derfor er saft og te kanskje å foretrekke? For de aller fleste er noen dager under teppet på sofaen eller i sengen, kombinert med ting som lindrer – nok til å bli friske igjen. Jeg intervjuet en lege for noen år siden om kjerringråd mot forkjølelse? Han svarte at man gjerne må ta en c-vitaminkur. Da vil du trolig bli kvitt forkjølelsen i løpet av sju-åtte dager. Uten bruk av slike preparater vil det ta en ukes tid å bli bra igjen.