Fyrverkeri med høye smell kan være slitsomt for dyreeiere, fordi det kan utløse frykt og uro hos de firbeinte.

De hører bedre enn mennesker, og det er en naturlig reaksjon at de blir skremt av høye og akutte lyder.

Hundeeiere oppfordres til å øve før nyttårsfeiringen.

– Det finnes både lydspor, Youtube-videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring i If.

Selv om det er lovlig sent å starte treningen nå, er det bedre sent enn aldri. Ved å utsette hunden for lydene over tid, vil den forhåpentligvis være mer avslappet under selve fyrverkeriet.

Opstad mener mye av nøkkelen til å lykkes med opplæringen er at man selv også forholder seg rolig.

– Det er viktig at man er sammen med hunden hele tiden, og er trygg og rolig. Vis at du ikke er redd, og dersom hunden blir urolig kan man med fordel forsøke å avlede den med leker eller godbiter, sier Kine Bjølsen Opstad.

Det er viktig å gi hunden god tid til å venne seg til lydene, og se an hundens reaksjoner før du øker volumet på lydavspillingen.

– Det kan virke mot sin hensikt å øke lyden dersom hunden peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, uttaler Opstad.

Dersom du nettopp har fått hund i huset, kan det være greit å vite at hunder som er født rett før nyttårsaften er mindre utsatt for å bli skremt av høye lyder.

Det kommer fram i en studie utført av British Small Animal Veterinary Association.

– Uansett når på året hunden din er født er det lurt å begynne med denne type trening allerede som valp. Dersom hunder først får en dårlig opplevelse med nyttårsaften, kan det bli vanskeligere å roe dem i ettertid, sier Opstad.

Gode hunderåd for nyttårsaften:

På selve nyttårsaften er det også ting du kan gjøre, for at kvelden skal bli mer behagelig for din firbeinte venn:

  • Gjør hunden sliten og luft den godt før feiringen, slik at den er mer avslappet på kvelden. Men husk å bruke bånd hele dagen i tilfelle det kommer noen tidlige raketter som kan skremme den av gårde.
  • La hunden være et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, som for eksempel i en kosekrok, et hundebur, eller lignende.
  • Vær sammen med hunden hele tiden, og opptre trygt og rolig.
  • Dersom hunden blir veldig redd, så forsøk å avlede oppmerksomheten med leker og godbiter.
  • Ha gjerne på tv eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene dersom hunden er redd.
  • Det finnes flere midler som skal virke beroligende på hunden, blant annet thundershirt. Dette er en trykkskjorte som skal lindre angst og hjelpe dyret med å slappe av. Feromonduft eller andre sprayer skal også ha en beroligende effekt. Dette kan kjøpes i dyrebutikker eller hos veterinær.

(Kilde: Forsikringsselskapet If)

(ANB)