Samlivsstoff fenger. Tønsbergs Blad har fortalt meg at flere enn 70.000 lesere var inne på nettet og leste forrige lørdags samlivsartikkel om at ektepar hakker for mye på hverandre. Derfor denne oppfølger om rytmeforstyrrelse i samlivet.

Det er haugevis av par i ulik alder som rundjuler seg selv og hverandre på grunn av ulik rytme og ulike ønsker om intensitet og intimitet i samlivet.

Hvorfor bryr biskopen seg med slike temaer? Jo, fordi kirken ikke bare skal være opptatt av livet etter døden, men om livet og samlivet før døden.

Jeg er rett og slett alvorlig bekymret for at tusenvis av norske par trekker feil slutning av det som er normalsituasjon i livet. Hva kan stimulere gjensidighet og gi spenst og livsgnist tilbake i slappe og slitne relasjoner?

Ordet rytmeforstyrrelse har sin opprinnelse i hjertemedisinen som det skrives og snakkes mye om for tiden.

Rytmeforstyrrelser i samlivet, hva enten det handler om ulike forventninger, seksualitet eller behovet for kommunikasjon har vi nesten ikke snakket noe som helst om. Ikke våger vi å snakke med noen om det fordi det oppleves ydmykende, og ikke tør vi lufte det med venner fordi det oppleves flaut og kan bringe partneren i forlegenhet.

Leger forteller meg at lettere former for rytmeforstyrrelser er noe vi må lære oss å leve med. Andre former for hjerterytmeforstyrrelser kan forebygges medikamentelt, mens alvorligere tilfeller kan kreve operative inngrep, som for eksempel å operere inn en hjertestarter.

Rytmeforstyrrelse i samlivet behøver heller ikke være livstruende eller samlivsødeleggende hvis vi lærer hverandre noe om samlivets muligheter og begrensninger.


Lettere former for rytmeforstyrrelse må vi rett og slett lære oss å leve med. Men det kan jo også hende at rytmeforstyrrelsen i samlivet har vart så lenge og har ødelagt så mye at det er i ferd med å oppstå hjertestans.

I mange slike tilfeller er det kun én mulighet, ifølge min legekompis.

Å få operert inn en hjertestarter, en såkalt ICD, som gir fra seg et elektrisk støt og får i gang en livgivende hjerterytme igjen. Den blodfattige kan få tilbake livet.

Da blir spørsmålet: Hva kan fungere som hjertestarter i våre slitne og matte samliv?

Hva betyr det når den kong Salomo sier: «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det»?

For det første at vi bruker hjertespråket, styrker hverandres selvfølelse og ikke holder igjen den andre. Det kveler velviljen. For det andre at vi bruker hjertespråket og øver oss på å fortelle hverandre hvordan vi faktisk har det.

Jo mer vi ljuger, jo kjedeligere og mer livløse blir vi. Jo mindre vi gjør oss kjent for hverandre, jo mer ensomme og fattige blir vi på lidenskap og lyst.

Det handler om mot til selvavsløring, slik Rollo May sier det: «Menneskets dilemma i dag er at vi har flyttet fikenbladet fra kjønnsorganet til ansiktet».

For det tredje at vi skjerper oss på å la kjærligheten få noen konkrete og overraskende uttrykk i hverdagen. Samlivets hjertestarter handler om å gi et så sterkt støt inn i våre samliv at det hjertet som har stanset og står og vibrerer uten evne til å pumpe blod til kroppen, på nytt kan banke og gjenfinne sin livgivende rytme.

Dette handler om å gi den andre selvaktelse, øve oss på ærlige innrømmelser og vise personlig initiativ som koster noe for oss, men som overfor den andre utgjør den store forskjellen på liv og død.

Livsgnist kommer aldri av seg selv. Den forsvinner, helt av seg selv. Den som ikke tar slitet med våronna har ingen rett til å forvente en god avling!

God våronn folkens, selv om det er nordavind og koster noe av oss! Alt som er verdifullt har en pris, også samlivet.