Tusenvis av arbeidstakere er nå i streik og flere skal det bli. Det handler om lønnskamp. Det er lenge siden et mellomoppgjør endte i konflikt, men partene klarte ikke å bli enige. LO mente tilbudet ikke sikret de lavest lønnede et realt løft. Dessuten hjalp det heller ikke på klimaet at toppledere mange steder har bevilget seg selv perverst høye tillegg.

En konsekvens av streiken er at butikkene raskt vil gå tomme for Pepsi Max, fordi bryggeriansatte streiker. Man skulle kanskje tro at det var til å leve med, men vi har sett mange tilløp til hamstring. Noen har blitt intervjuet på TV med et ansikt preget av oppriktig frykt for at deres kjære Pepsi Max skal bli borte fra butikken. Med tanke på at mange klager over dårlig råd, er det kanskje litt rart at så mange velger å bruke penger på Pepsi Max framfor vann som er gratis? Frykten for total Pepsi-tørke er åpenbart stor i kongeriket.

Når noen streiker skal det merkes. Ellers er det ingen grunn til å streike. Streik skal vise resten av samfunnet hvilke konsekvenser det medfører at de har lagt ned arbeidet. Streik som ikke merkes kan bli langvarig og kaste lite av seg. Derfor hjelper det ikke at landets pensjonister streiker.

Skulle en pensjonist-streik hatt effekt måtte de nektet å passe barnebarn, sluttet å be familien på middag eller sagt plent nei til å stille som sjåfør, gartner eller hundepasser for andre familiemedlemmer. Det ville blitt merkbart. Hadde landets pensjonister streiket slik at mor eller far måtte avlyse det viktige jobbmøtet, fordi pensjonist-besteforeldrene nektet å hente i barnehagen eller kjøre på fritidsaktiviteter vil de muligens fått mer ut av oppgjøret? Det har ikke vært prøvd. Det er et tips de bør ta meg seg neste gang det skal forhandles om pensjon. Det ville gått utover den uskyldige tredjepart, altså egne barn eller barnebarn, men sånn er det

Når ansatte på bryggerier eller andre bedrifter streiker får det en effekt. Det skal minne oss på at det er mennesker som står bak verdistigningen. Jeg er klar over at det kan bli tomt for øl og synes det er litt dumt. Ettersom jeg er glad i øl er jeg ikke er så opptatt av at de ansatte hos Hansa streiker. At det er streik hos Aass derimot er bekymringsfullt.

Å streike er litt spennende i et par dager, før det blir kjedelig. Før vi aner det er den over. Da er begge parter ikke helt fornøyd, men de mener resultatet er til å leve med. Om vi skulle gå og vansmekte noen dager uten Pepsi Max eller Aass øl får stå sin prøve. De ansatte der fortjener mer i lønn - også de ansatte i Hansa.