Pensjonert kommunelege: – Hytteforbudet er total skivebom

Av
DEL

MeningerDet er viktig å merke seg at våre sentrale helsemyndigheter ikke primært har iverksatt hytteforbudet. Forbudet mot bruk av hytter, nå under den pågående koronapandemiens herjinger i Norge, er det kommuneoverlegene som står bak. Helselovgivningen gir dem uten tvil slike fullmakter. Men ser man på begrunnelsene er jeg redd dette er blitt en veritabel skivebom.

Det hevdes at dersom hyttefolket kommer strømmende, trekker de med seg korona-influensa-sykdom på en slik måte at lokale ressurser raskt blir fullstendig overbelastet, og hjelpearbeidet blir umuliggjort. For å beskytte kommunene er forbudet innført. Lojale ordførere står i stormen og forfekter holdninger og maktbruk som primært ikke er deres egne.

Bringer hytteeiere koronasykdommen med seg?

Arbeidsledighet, hjemmekontor, til og med karantene kan i disse dager tenkes som litt uvanlige drivere for trang og lyst til å bruke «hytta», ved siden av vanlig bruk i helger og høytider. Påbudet om minst mulig personkontakt er faktisk lettere å etterleve på hytta enn i bymiljøene. Hytteopphold kan nesten sees på som «karantene light». De færreste vil ty til hytta når korona-sykdom mistenkes, men de fleste som måtte sykne til på hytta, vil høyst sannsynlig kare seg hjem så snart de kan. Kommuneoverlegenes angst er vanskelig å forstå. Hyttekommunene er dertil godt vante med høysesongene (les påsken) og alle ekstraoppgavene disse fører med seg. På hytta må man også proviantere. Dette fremmer lokalhandelen. Forbudet er klart kontraproduktivt for kommunene.

Kommuneoverlegene slipper stort sett unna fra presseintervjuer der oppgaven er å gi dette vedtaket forståelige begrunnelser. En enkelt, ungdommelig, kommuneoverlege kom likevel på TV, da han til alt overmål tiltok seg å stenge et lokalt hotell for å hindre smart markedstilpasning, der hytteeiere booket seg inn på hotell for så å kunne oppholde seg «lovlig» på egen hytte, kamuflert av hotelloppholdet. Smart! På tvers av sentrale råd. Men hvilket hjemmelsgrunnlag den unge optimisten hadde, er mildt sagt vanskelig å se. Kommuneoverlegene har rett og slett knekket sammen i diffus koronaangst og funnet fram noen sviktende vikarierende argumenter.

I et faglig, godt innlegg, i Aftenposten 27. mars, peker biolog Per Espen Fjeld på at «Forbudet mot å dra på hytta har derimot med stor sannsynlighet heller den effekten at det vil øke smittefaren i befolkningen.» På høyst eiendommelig vis har nå legeekspertisen i Kommune-Norge bidratt med en analyse som til alt overmål har potensiell skade for det store fellesskapet. Hyttefolket er blitt fremmedlegemer i egne grender!

Konklusjon: Til Kommune-Norge: Finn fram gamle, og nye, fjellvettregler og husk nummer 8.: Vend i tide det er ingen skam å snu! Ønsk hyttefolket velkommen tilbake straks!
Send dine tips og bilder her «

På disse sidene finner du alt stoff om dine hyttedestinasjoner. Sidene er et samarbeid mellom Bygdeposten, Laagendalsposten og Drammens Tidende.

Artikkeltags