Penger til gode? Nå kommer skattepengene

PÅ VEI: Skatteoppgjøret er på vei til Ola Nordmann allerede denne uken.

PÅ VEI: Skatteoppgjøret er på vei til Ola Nordmann allerede denne uken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag 20. juni kommer skatteoppgjøret. Men alle med penger til gode får dem ikke på konto med en gang.

DEL

(NETTAVISEN ØKONOMI) Ifølge undersøkelser Nettavisen Økonomi har omtalt, er det omtrent 400.000 nordmenn som grudde seg til skattemeldingen. Omtrent 418.000 visste ikke engang hva skattemeldingen er.

Men nå er tiden for å grue seg forbi. Nå er det skatteoppgjørets time.

Merk denne datoen

Den 20. juni blir skatteoppgjøret tilgjengelig hos Skatteetaten. Det kan du enkelt sjekke ved å gå inn på denne lenken.

Hvis du elektronisk bruker, som de aller fleste er, og er vanlig arbeidstager, kan du forvente å få skattepengene nå snart. Ifølge skatteetaten kan det ta inntil tre uker å betale ut alle skattepengene til nordmenn.

Ifølge Skatteetaten er det 800.000 nordmenn som endte med restskatt da skattemeldingen ble sendt ut i april. Totalt skylder folk 20,6 milliarder til staten i skatt. Det er i snitt på 25.900 kroner.

Imidlertid er det nærmere 2,9 millioner nordmenn som har betalt for mye skatt. Det er alt fra små kronebeløp til store summer på flere hundretusener. Totalt beregnet Skattetaten at nordmenn vil få igjen 33,7 milliarder kroner.

Dette kan koste deg dyrt

– Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Vi mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlag for å beregne skatten din, forklarte skattedirektør Hans Christian Holte.

Men det er få nordmenn som følger advarselen til skattemyndighetene. Hele sju av ti nordmenn leverte skattemeldingen helt uten å gjøre noen endringer. Det utgjør omtrent 3,2 millioner kroner.

Ifølge Danske Banks forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand, kan det koste deg dyrt.

– Mange har ikke et veldig bevisst forhold til hvor mye de betaler i skatt, og tenker at arbeidsgiver følger med på dette og har orden på det. Det er litt naivt, forklarer Tvetenstrand til Nettavisen Økonomi.

LES OGSÅ: Privatøkonom med klar anbefaling: Disse tre forsikringene bør alle ha

Viktige datoer

Det er ikke alle som får skatteoppgjøret tilgjengelig den 20. juni. Dette er de viktigste datoene for når du får skatteoppgjøret ditt.

  • 20. juni blir første pulje tilgjengelig. Dette gjelder de fleste med elektroniske brukere som har registrert riktig kontaktinformasjon og er ordinære arbeidstagere.
  • 15. august blir skatteoppgjøret tilgjengelig for selvstendig næringsdrivende eller ektefeller av næringsdrivende. Dette gjelder også selvstendige næringsdrivende som er elektroniske brukere.
  • Hvis du har levert skattemeldingen på papir, er 15. august det tidligste du kan få skatteoppgjøret.
  • 23. oktober er datoen når aller siste pulje er klar. Skatteetaten har et såkalt løpende oppgjør frem til denne datoen. Men innen 23. oktober skal alle skattebetalere ha fått skatteoppgjøret sitt.
  • Hvis du fikk baksmell, er 31. mai den siste datoen du slipper å betale renter på skatten du skylder myndighetene. Den siste fristen for å betale restskatten er tre uker etter du mottar skatteoppgjøret, og tidligst 20. august.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken