(Eikerbladet)

Skalahusfondet er en årlig tildeling av pengebidrag til klubber og frivillige organisasjoner som til daglig gleder barn og unge. Konkurransen er basert på nominasjoner fra folket.

En lokal jury internt i Skalahus plukker ut tre vinnere basert på nominasjonene som kommer inn. Konkurransen kjøres i noen av områdene der Skalahus har sine forhandlere, og i år deles det ut til sammen 80.000 kroner til gode formål.

Da Flaget AS, med lokaler på Hokksund, skulle velge sine vinnere i årets runde av Skalahusfondet, var det spesielt tre nominasjoner som raskt pekte seg ut i bunken med gode tiltak: Superselma-prosjektet, Ungdomsklubben i Øvre Eiker og Mjøndalen IF Bandygruppe Junior.

SuperSelma-prosjektet på førsteplass!

Superselma-prosjektet skal skape Lysglimt for kreftsyke barn og unge i Norge, og er Søtteforeningen for Kreftrammedes barneprosjekt. De ble valgt ut som mottaker av førstepremien på 10.000 kroner fra Skalahusfondet.

- Vi har fokus på opplevelser som gir barna styrke og utholdenhet til å stå i kampen de kjemper. Lysglimtene smitter gjerne over på foreldre og søsken i form av glede. Det å se barnet sitt som er sykt også kunne smile og glede seg over et Lysglimt er en magisk opplevelse, sier Tommy Kristiansen, grunnlegger av Superselma-prosjektet.

- I flere tilfeller gir vi også søsken opplevelser for den situasjonen også de befinner seg i. Det er brutalt å ha et barn med kreft og det er tøft for små og store søsken som også blir berørt av situasjonen. Et slikt eksempel er at vi titt og ofte sender familier på en drømmetur som til Dyreparken i Kristiansand eller andre steder de kunne tenke seg å oppleve. Men alt dette er i samråd med deres lege.

Familier rammet av barnekreft kan henvende seg til Superselma-prosjektet for å få tildelt et Lysglimt. Et Lysglimt er ment å tilpasses hvert enkelt barn og deres ønsker og interesser, slik at opplevelsen blir så god som mulig. Et barn som er isolert hjemme eller på sykehus kan ønske seg iPad, ny iPhone, hodetelefoner, Playstation eller andre leker som de ellers kanskje ikke har anledning til få.

- Vi har for eksempel sendt barn og familie på ridetur hvor barna kan få mate, stelle og ri hest – mens andre familier har fått montert klatrestativ og trampoline hjemme i hagen. Dette er med på å avlaste slitne foreldre og søsken og kan samle familien på en annen måte enn hva de ellers befinner seg i for øyeblikket, forklarer Kristiansen.

- Mindre barn kan ønske seg kreative leker og aktiviteter rundt bordet som maling og perling. Som nevnt, så er det viktig for oss at vi prøver å tilpasse Lysglimtene så godt vi kan!

Drømmeturer

Foruten jevnlig utdeling av Lysglimt, arrangerer Superselma-prosjektet på sommeren en drømmetur til Kristiansand Dyrepark for rundt 10 familier, og hvert år arrangeres Barnas Jul hvor de deler ut et større beløp til alle barneavdelinger i Norge. Dette gjøres for at de som er innlagt kan få en fin jul på sykehuset.

- Superselma-prosjektet ble startet da Selma, datteren min, ble syk som 3-åring. Med 2-3 år med behandling og en lillesøster på 3 måneder så måtte vi gjøre noe i den håpløse situasjonen vi befant oss i. Mammaen til Selma og jeg bestemte oss for at det skulle komme noe godt ut av Selma sin situasjon. Vi hadde ingen plan, men vi begynte å søke det positive hver dag. Vi så hvor skummelt og tungt det var for Selma. Det var brutale dager og opplevelser. Hver kveld før Selma skulle legge seg til å sove tok vi med oss det positive som hadde skjedd den dagen inn i nattafortellingene, forteller Kristiansen.

- Det er ikke alltid lett å finne noen positivt når man ligger og ser cellegiften dryppe inn i årene til barnet sitt, men vi forsøkte så godt vi kunne. Vi gjorde det for at Selma skulle få en bedre søvn og kanskje drømme om noe hyggelig fremfor å drømme vonde drømmer om sykehuset og behandlingen. Gode drømmer ville gi Selma en bedre nattesøvn som igjen ville gi energi til neste dag og til hva den måtte komme med. Dette var små Lysglimt som vi ga til henne.

Startet med pantedugnad

Dette var den spede begynnelsen på Superselma-prosjektet.

- Vi så hvor mye godt dette gjorde for Selma. Så vi begynte å samle inn tomflasker for å skape en drømmetur for Selma og andre barn som befant seg i samme situasjon, sier Kristiansen.

Etter noen dugnader med å samle inn flasker med god hjelp fra tanten til Selma, som også nominerte Superselma-prosjektet til Skalahusfondet, kom både lokalavisen, Se & Hør og andre aktører på banen – og ikke minst fikk de inn veldig mange tomflasker. - På kort tid så hadde vi samlet inn flere hundre tusen kroner i pant og sponsing og kunne ta med oss 90 barn og foreldre på en drømmetur til Hunderfossen vinterland.

Etter dette ble vi Årets navn i Drammen og vant årets dugnadspris på TV Norge, og da var rullet ballen skikkelig. Siden den gangen har mange hundre barn i Norge har fått oppleve Lysglimt på grunn av Selma sin situasjon.

- Den flotte gaven fra dere vil kunne gi Lysglimt til barn inn mot julen. Årets jul er noe spesiell på grunn av koronasituasjonen som isolerer kreftsyke barn og deres familier. Da er Lysglimt viktigere enn noen gang, avslutter Kristiansen.

I tillegg til Superselma-prosjektet har Skalahusfondet gitt 6.000 kroner til Ungdomsklubben i Øvre Eiker og 4.000 kroner til Mjøndalen IF Bandygruppe Junior.