På tide å styrke lokalavisene

HEIER PÅ LOKALAVISENE: Mona Melanie Lindseth (t.v.) - politisk rådgiver for kultur- og likestillingminister Trine Skei Grande har skrevet dette innlegget.

HEIER PÅ LOKALAVISENE: Mona Melanie Lindseth (t.v.) - politisk rådgiver for kultur- og likestillingminister Trine Skei Grande har skrevet dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

På små steder klarer ikke markedet alene å bevare ei lokalavis. Men de som bor der må ha en vaktbikkje. Det er på tide med et løft for lokalavisene.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lokalavisa mi er Bygdeposten. Og jeg må innrømme at lokalavisa mi ligger litt ekstra tett til hjertet, fordi det også var min første arbeidsplass. Som sommervikar kombinerte jeg den passende nok i perioder med jobb som avisbud, og fikk gleden av å kjøre rundt om natten og levere lokalavisa til postkassen din. Noen morgener sto det faktisk flere med døra på gløtt og ventet på at avisbudet skulle dukke opp. Med kaffekoppen i hånda og et stort smil til budet. Disse turene var en god påminnelse om hva ei lokalavis betyr for bygda.

Gode lokalaviser holder oss oppdatert på sakene som er oss nær i det daglige og tar pulsen på lokalmiljøet. De får direkte tilbakemelding fra leserne sine i fleisen hver eneste dag i møte med folk. Der du bor. På butikken. På fotballtrening. Og i kontakt med innbyggerne de skriver om.

Vi vet at lokalavisene er sentrale i å sørge for at lokaldemokratiet i kommunene fungerer. Det gjør dem til selve fundamentet i det norske mediemangfoldet. En arena for god offentlig debatt, hvor innbyggerne kan si sin mening, bidrar til gode lokalsamfunn. Det er derfor lokalavisene er så viktige.

At det flere steder i landet finnes ordførere som ikke har en lokalavis som følger med på kommunestyremøtene, stiller spørsmål på vegne av folk og kikker makta i kortene, er ikke godt for lokaldemokratiet. Og det er det innbyggerne som taper på. Slike medieskygger – steder som ikke dekkes av mediene – er bekymringsverdig. Det gjør at mislighold, maktmisbruk og korrupsjon, eller rett og slett dårlig behandling av folk kan være vanskeligere å avdekke. Innbyggerne bør ha noen å ringe når de føler seg overkjørt av for eksempel det offentlige. Noen med makt til å stille makta til veggs. Det kan lokalavisa.

Jeg jobber i Kulturdepartementet som politisk rådgiver for medieminister Trine Skei Grande og i dag la vi fram den nye Mediestøttemeldingen. Den endrer hele strukturen på pressestøtten ved blant annet å fjerne NRK-lisensen og samle pressestøtten i én ordning som styrker lokalavisene.

På små steder klarer ikke markedet alene å bevare ei lokalavis. Men de som bor der må ha en vaktbikkje. Vi vil ikke ha blindsoner eller halvskygger på mediekartet hvor ingen medier holder øye med dem som har makt. Mediestøtten må i større grad sørge for omfordeling til små lokalaviser enn det den gjør i dag.

Vi har om lag 240 aviser i Norge og antallet har holdt seg stabilt lenge. Selv om pressestøtten har en del av æren for dette, har mye forandret seg siden produksjonstilskuddet ble opprettet på 60-tallet. Ordningen skal legge til rette for et mangfold av aviser. Likevel går over halvparten av potten til de fem største avisene. Det er på høy tid at vi tar en grundig gjennomgang av hvordan vi bruker og fordeler de om lag 300 millionene som går til denne ordningen. Slik sikrer regjeringen at lokalavisene kan fortsette å utvikle den gode lokale journalistikken som er viktig for deg og ditt nærmiljø.

På torsdag fikk Bygdeposten ferske opplagstall som viste fortsatt vekst. Enten du akkurat har bladd opp en side i papiravisa, klikket deg inn på en sak på pc-en, eller åpnet avis-appen på mobilen, er du med i statistikken sammen med meg som viser at vi setter pris på lokalavisa vår. Jeg vil benytte anledningen og si: Kjære lokalavisjournalist, takk!

Takk for at du forteller de lokale historiene om folk som er oss nær, som vi aldri kan lese noe annet sted. For at du bruker sene kvelder på bakerste rad i kommunestyret for å følge med på hva lokalpolitikerne egentlig driver med. At du stiller de kritiske spørsmålene om pengebruk, eller undersøker om de pengene som ble satt av til flere nye lærere FAKTISK fører til flere nye lærere i kommunen. At du forteller både de gode historiene fra det næringslivet om de som skaper jobber og verdier, eller avdekker når ansatte ikke er blitt behandlet bra. At du holder oss oppdatert når det uforutsette skjer. Og at du stiller opp både når verdens beste flyr i Vikersundsbakken, og når de minste har trening i 10-metersbakken.

Takk for at du går på jobb hver dag for å holde oss oppdatert, fortelle de lokale historiene om både glede og sorg, og konfronterer de som har makt til å påvirke hverdagen din og min. Det er på tide å løfte lokalavisene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken