Gå til sidens hovedinnhold

På rekke for Kina

Artikkelen er over 2 år gammel

På rekke og rad sto vi for å hilse på Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu. Fem dager senere var avtalen om markedstilgang for norsk fiskemel og fiskeolje signert. Og litt uro ble det - da to stortingsrepresentanter plutselig ble demonstranter i gule T-skjorter.

Helgespalten

Onsdag 15. mai var det middag i Gjestestuene ved Norsk Folkemuseum. Mange av den kinesiske delegasjonen på 57 personer var på plass, sammen med Stortingets presidentskap og forsvars- og utenrikskomiteen. Det var høflighetstaler fra stortingspresident Tone W. Trøen og Kinas tredje mektigste. Det var flotte og urnorske kulturinnslag - til og med munnharpe og hallingkast – til Trond Helleland, Høyres parlamentariske leders store fornøyelse.

– Min pers i hallingkast for å få hatten av staven, er drøyt to meter, sa hallingen til sin kinesiske sidemann - med dårlig skjult stolthet.

I mitt stille sinn tenkte jeg at dersom jeg noensinne hadde fått høyrebeinet mitt så høyt, hadde jeg trolig slått meg fordervet i møtet med gulvet. Så noen ting er det kanskje greit å ha ugjort…?

Det offisielle besøket, altså ikke et statsbesøk som involverer konge og regjering – var en gjenvisitt til Stortinget etter at tidligere stortingspresident Olemic Thommessen gjestet Kina i januar i fjor. Li Zhanshu, som er formann for Den stående komité i den nasjonale folkekongressen, er i rang regnet etter president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang. Besøket var det første på dette nivå fra Kina til Norge på 15 år.

Tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo, en kinesisk litteraturviter og regimekritiker, i 2010, satte forholdet mellom våre to land på prøve. Så da jeg i desember i fjor, som visepresident i Stortinget, mottok lederen av internasjonal avdeling i det kinesiske kommunistpartiet, var det - inntil Li Zhanshus ankomst - det høyest rangerte besøket fra Kina til Norge siden normaliseringen av forholdet mellom våre to land.

I 2019 markerer vi også at det har vært 65 år med diplomatiske forbindelser mellom våre to land. Norge var et av de første landene som anerkjente den nye Folkerepublikken Kina da den ble opprettet av Mao Zedong i 1950, men våre land etablerte diplomatiske forbindelser først i 1954. Siden den gang har det vært et omfattende samarbeid innen handel og økonomi, menneskerettigheter og internasjonalt samarbeid, klima og miljø.

Etter normaliseringsprosessen er menneskerettighetsdialogen ikke gjenopptatt. Regjeringen har likevel rettet kritikk mot Kina i FNs menneskerettighetsråd og tatt opp såkalt vanskelige spørsmål i egne samtaler.

I møtet med kineserne denne gang, ble det fra norsk side orientert om det norske demokratiet, vår grunnlov, vårt folkestyre, maktfordelingsprinsippet og menneskerettigheter. Andre temaer som ble tatt opp, var klima, miljø, grønn omstilling og handel. For å nevne noe. Så blir det jo bare en kuriositet om man vil spekulere i om besøket faktisk hadde innvirkning på at avtalen om markedstilgang for norsk fiskemel og fiskeolje ble signert fem dager senere.

Nettopp på grunn av menneskerettighetsspørsmål, demonstrerte to stortingsrepresentanter på Løvebakken da den kinesiske delegasjonen ankom Stortinget. I gule T-skjorter, påtrykket ordet «frihet». Opptrinnet var knapt synlig for gjestene, men ble behørig omtalt i mediene. Men det sier noe om det norske demokratiet at demonstrantene fikk stå tett inntil den røde løperen. Jeg vil tro at det neppe hadde skjedd i mange andre land.

Tilbake til middagen på Norsk Folkemuseum. Stortingspresident Tone W. Trøen og jeg, som de to med høyest rang fra norsk side denne kvelden, hadde Li Zhanshu til bords. Rett ved satt også Yang Zhenwu, direktør for Folkekongressen stående komité, og mangeårig direktør for kommunistpartiets propagandaavdeling. Samtalene foregikk via tolker, som satt på en stol bak og mellom oss. Og for en norsk politiker, i et lite land, blir man jo en smule forundret over hvordan det fortoner seg å være i toppen av ledelsen i et land med snart 1,4 mrd. innbyggere.

– Vi er stolte av Kina og folket vårt, sa Yang Zhenwu mellom noen munnfuller med velsmakende norsk tradisjonsmat og god vin.

– Hvor mange medlemmer har kommunistpartiet i Kina, spurte jeg nysgjerrig.

– 90 millioner, kom det kontant.

Og som et lite apropos:

– Alle må søke om medlemskap og godkjennes før opptak.

Det var da jeg tenkte i mitt stille sinn: Bjørnar Moxnes og Rødt – til tross for fremgang på norske meningsmålinger – er sannelig for smågutter å regne i den kommunistiske storfamilien…

Kommentarer til denne saken