Fjernstyrt nærpoliti

ENDRINGER: Skjermdump fra bygdeposten.no 2. juni 2017.

ENDRINGER: Skjermdump fra bygdeposten.no 2. juni 2017.

Artikkelen er over 3 år gammel

Lensmannen som institusjon har sakte, men sikkert dødd ut.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Skal vi felle våre salte tårer over at lensmannen forsvinner ut av Midtfylket, eller er tiden overmoden for å tenke nytt og kaste alt det gamle over bord? Ja, at vi rett og slett åpner vinduet og kaster hele lensmannsvesenet inkludert «skrivemaskin og bøteblokk» i søppelkonteineren? Lensmannens dager lokalt er snart talte. Ideen er at ny teknikk og patruljer på hjul skal oveta mer. Kontoret i Vikersund vil bli fjernledet fra Hønefoss. Kontorene i Sigdal og Krødsherad stenges for godt. Det er kanskje ikke så langt i antall mil til Hønefoss, men å ikke ha en leder med personalansvar og som kan prioritere lokalt kan bli krevende.

Lensmannen som institusjon har sakte, men sikkert dødd ut. Lokalt har hyppige skifter lensmenn gjort lensmannen ukjent. Dette, kombinert med færre fullmakter, har gjort lensmannen mer og mer til en gallionsfigur i uniform. I dag har lensmannen, som for tiden er Terje Hoch Nielsen i Modum, Sigdal og Krødsherad verken personalansvar for polititjenestemennene eller budsjettansvar. Hans manøvreringsrom har blitt svært begrenset. Det er slik de høye herrer i Politidirektoratet har ønsket.

Modum lensmannskontor vil bli et oppmøtested for betjentene. Der vil de ha garasje til patruljebilene, utstyr og avhørsrom. Det vil arbeide noen der, men de skal flåtestyres fra Hønefoss der lederen deres skal sitte. Det vil selvsagt komme politi på ulykkessteder, branner og på husbråk. Det vil bli etterforsket kriminalitet. Det vil bli gjennomført kontroller. Men den personifiserte utgaven av politiet, altså lensmannen, vil forsvinne. Og nettopp det å ha en klar og tydelig politileder lokalt er etter vår oppfatning svært viktig. Alle virksomheter trenger en merkevare: det trenger lokalt politi også.

Hvis det ender opp med at lensmannen forsvinner vil politiet bli enda mer ansiktsløst enn i dag. Selv med ny teknikk, selv med mer flåtestyring og selv om man skal løse mer ute på et åsted ved hjelp av en iPad, må vi ikke undervurdere viktigheten av et menneske som kan stå fram som lensmann med stor L. Et velfungerende politi som vil være et synlig nærpoliti kan aldri bli ansiktsløse lokalt.

Lensmannen som institusjon har sakte, men sikkert dødd ut.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken