En ekte helt

TILFREDS: Torunn Bratvold er nyhetslederi Bygdeposten.

TILFREDS: Torunn Bratvold er nyhetslederi Bygdeposten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå skal jeg se «Vinterveiens helter» på National Geographic. Det er deg. Du er ikke bare min eller vår helt, du er manges helt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har fått meg en ny helt. Han snakker nydelig dialekt og har rødlig hår. Jeg tok han i hånda og nesten neide andektig, men hadde mest lyst til å dele ut en real bjørneklem. Men det ligger liksom ikke til den norske folkesjela å hoppe på ukjente.

Historien er nemlig slik: Service og god folkeskikk er ikke noe du skal ta for gitt i dag. Bare i helgen på tur til fjells opplevde jeg og to venninner det. For eksempel servitøren på et spisested på Geilo, hun overså oss glatt. Derfor gikk vi derfra og fant heller et annet sted å spise. Eller da jeg sto i dokø på Statoil (stasjonen hadde ikke skiftet navn til Circle K foreløpig). Da kom tre utenlandske turister marsjerende forbi og røsket i dodørene. Et skarpt «excuse me» fikk de til å skvette bakover.

Men så var det helten. Han hadde alt. Et godt smil og god serviceånd. Grytidlig lørdag morgen kjørte vi forbi Ullensvang mot Skjeggedal for å gå den populære fjellturen til Trolltunga. Men et stort hull i veien satte en effektiv stopper for at vi skulle være tidlig ute for både å få parkert, unngå kø og tatt det kjente bildet ute på selve tunga. Høyre framhjul var flatt som ei pannekake. Hvorfor har ikke biler lenger reservehjul? Da hadde vi fikset problemet og kjørt videre. Guffa du skal fylle i dekket var så enkelt beskrevet på papiret, men var langt fra det i praksis. Etter mange forsøk måtte vi krype til korset og ringe NAF. Humøret var like mørkt som skyene i vest. Vi så den lenge planlagte fjellturen forsvinne i det fjerne.

Så kom redningen. Han forsto med en gang hvor vi skulle, ikledd turklær som vi var. Han lovet at bilen skulle fikses. Han kjørte golfen raskt og sikkert opp på planet. Venninna mi har høydeskrekk og fikk sitte foran. Vi to andre satt oss i bilen på planet. Etter en kort kjøretur stopper bilen utenfor et verksted. Ut hopper venninna mi med et bredt smil om munnen. Vår mann låner oss, helt gratis, en annen bil så vi kommer oss til fjells, mens han skifter dekk på vår. Bilene kan vi bytte til kvelds når turen er tilbakelagt. Det er her ønsket om en bjørneklem kommer inn.

Tusen takk, Thord Paulsen. Du er min nye helt. Det er deilig at det finnes mennesker som virkelig yter service. På din bensinstasjon luktet det godt gammel dags verksted – et sted hvor du kan få hjelp og ikke bare pølser og is. Nå skal jeg se «Vinterveiens helter» på National Geographic. Det er deg. Du er ikke bare min eller vår helt, du er manges helt.

LES FLERE LEDERE I BYGDEPOSTEN:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken