Ikke stygt, men for dyrt

Skjermdump fra bygdeposten.no 2. september 2017.

Skjermdump fra bygdeposten.no 2. september 2017.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leilighetssalget på busstomta i Vikersund står i stampe. Kun 12 av 46 leiligheter er solgt. Under et folkemøte for en uke siden, felte tettstedsutviklerne Ronny Spaans og Erling Okkenhaug en knusende dom over prosjektet. Samtidig kommer det alvorlige signaler om hvilke økonomiske forpliktelser kommunen kan bli sittende med, hvis prosjektet ikke realiseres.

Ordfører Versland (Ap) er åpenbart ikke like begeistret for prosjektet som sin forgjenger Terje Bråthen var.
Etter vår mening er hovedutfordringen til de som står bak prosjektet at leilighetene er for dyre. Vi tror potensielle kjøpere føler de får lite igjen for millionene. La oss ta et eksempel: ektepar i 70-årene, fortsatt spreke og med et aktivt liv. De ønsker seg noe mer lettstelt og vil selge sin bolig bygd på 1970- tallet for å finansiere kjøpet. Utfordringen er at de ikke får like mye for den som leiligheten koster. Da må mange ta opp lån.

Skal de velge blant leilighetene som ligger i et overkommelig prisleie er de såpass små, at de neppe får samlet storfamilien rundt middagsbordet, langt mindre ha dem på overnatting. Moingene er ikke vant til Oslo-priser på boliger. Kanskje er vi fortsatt restriktive med å ta opp lån på våre eldre dager? Kanskje tenker vi at det er enklere å gjøre tilpasninger i egen bolig, la en nabounge klippe plenen og betale for malejobben?

Det er høye røster som roper at prosjektet er stygt. At det ligner en kloss. Vi synes faktisk det er et friskt pust inn i et sentrum, som ikke er viden kjent for sin arkitektoniske storslagenhet. Vi tror faktisk at jo flere som bor i sentrum, jo mer liv vil det også bli der.

Når man har gjort det til sitt levebrød å være tettstedsutvikler og arkitekturekspert – som Spaang og Okkenhaug – er det lett å tenke at det ligger litt i deres natur å være motstandere av prosjekter, de ikke selv har hatt sin hånd på. De som nå arbeider for å torpedere prosjektet gjennom stadige omkamper tar på seg et stort ansvar. De er med å skape usikkerhet rundt prosjektet, noe som igjen fører til at potensielle kjøpere vegrer seg. Lykkes de, er det bare å ønske velkommen til fortiden. Den kjenner vi jo godt. Samtidig sier vi farvel til en framtid som kunne blitt spennende.

Moinger er ikke vant til Oslo- priser på boliger.

Artikkeltags