«Det beste argumentet mot demokrati, er en fem minutters samtale med gjennomsnittsvelgeren!» Sir Winston Churchill sa mye – også dette. Det er vel kanskje ikke de mest minneverdige ordene hans, selv om vi tidvis kan forstå hva han mente. Det er valg og politikerne har brukt de siste hektiske ukene for å fri til gjennomsnittsmennesker og de få som ikke er det.

LES OGSÅ: Ingen sofavelgere her

Nå er tiden kommet da du bør si ditt. Kanskje har du aldri vært i tvil? Kanskje har du skiftet parti, ja til og med side siden sist? Noe tviler fortsatt sterkt og noen har tenkt å sitte hjemme. Når de som ikke stemmer oppgir årsaken til det, peker de ofte på at de ikke har funnet et parti de er 100 prosent enige med. Det vil de neppe noen gang finne. I stedet for å vente på at det perfekte partiet bør de brukte ventetiden på å kjenne etter hvilke saker som virkelig betyr noe for deg. Det er de sakene du bør vektlegge når du stemmer. For husk: å sitte hjemme er det samme som å gi en halv stemme til noen du ikke kan fordra.

 

Demokratiet krever ikke mye av oss i daglig-livet. På disse kanter av verden er demokrati og medbestemmelse noe vi tar for gitt. Vi tar det som en selvfølge at vi kan være med å velge våre folkevalgte og vi kan komme i kontakt med dem. Det er ingen selvfølge hvis vi ser alle verdens land under ett. Norge er et godt land å bo i. Og selv om frontene er steile nå i valgkampen, har vi også et politisk landskap som er preget er godt samarbeidsklima tross alt. Vi har faktisk et bra politikerkorps! Norske politikere viser alt i alt stor ansvarlighet og de som styrer gjør det uten å kaste landet ut i store og brutale omveltninger. Vi så det for eksempel da verdens finanssystemer kollapset i 2009 og da oljeprisen falt brutalt. Da styrte både finansministerne Kristin Halvorsen (SV) og Siv Jensen (FrP) med stø hånd sammen med sine statsministere fra Ap og Høyre. Derfor: bruk stemmeretten og gi ditt bidrag til at vi fortsatt kan være et levende og folkelig demokrati.