Hvem drepte Laura Palmer?

Agent Cooper.

Agent Cooper. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For 26 år siden gikk vi rundt og lurte på hvem som drepte Laura Palmer. Den 18 år gamle skjønnhetsdronningen ble funnet død i Twin Peaks – innpakket i plast. Gjennom 30 episoder ble vi kjent med et fantastisk persongalleri, anført av den kaffe-elskende agent Cooper, sheriff Harry S. Truman – oppkalt etter USAs 33. president, bensinstasjonseieren Big Ed Hurley og hans enøyde kone Nadine, som var besatt av gardiner.
Vi husker damen som mottok hemmelige beskjeder via vedkubben. Vi husker Norma Jennings – elskerinnen til Big Ed, den svært eksentriske psykiateren Lawrence Jacoby og mange, mange flere.

Nå rir regissøren David Lynch igjen og i mai kommer fortsettelsen. Da skal vi tilbake til Twin Peaks – population 51.201. Det er nesten så det går et gys av forventning gjennom forsamlingen. Serien ble mer og mer absurd etter hvert som den skred fram. Filmingen og musikken står seg godt den dag i dag.
Det blir spennende å se hva agent Cooper denne gang må håndtere.

Selv om Twin Peaks er fiksjon fra USA, har navnet i noen kretser blitt allemannseie også her. «Dette er nesten litt Twin Peaks» kan folk finne på å si etter et møte med mennesker med spesielle adferd. Eller når vi lettere humrende tidvis hører om mennesker som kriger i årevis om småkratt, veirettigheter eller andre småkrangler som sett utenfra har et uvirkelig og smått komisk skjær over seg.

Foto:

I mange bygdelag skjer det uforklarlige ting – ikke overnaturlige, men uforklarlige ting sett utenfra. Og skal man forstå krever det en sosialantropologisk studie de færreste av oss har tid til. Eller så må vi rett og slett gi opp, fordi vi ikke har de samme evnene som agent Cooper. Sett utenfra blir det derfor litt Twin Peaks-aktig over det hele.

Nye Twin Peaks kommer samtidig med at Donald Trump inntar verdens mektigste kontor. Sett i lys av valgkampen, og onsdagens pressekonferanse, kan det godt hende at virkeligheten vil overgå det absurde universet i Twin Peaks. Og kanskje blir det mer spennende å følge med på Dagsrevyen enn på Netflix?

Men uansett hva man velger: surrealistisk vil det bli og for å unngå misforståelser bør vi til enhver tid vite hvilken kanal vi ser på. Er det serien eller CNN?

Det meste har sin naturlige forklaring, men sett utenfra blir det litt Twin Peaks.

LES FLERE LEDERE:

Uetisk kort-bransje 

En fugl Føniks av asken 

Den store utfordringen 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken