Storbonden Mads i TV2-serien Farmen ville ribbe høna før den var dau, for å sikre ukeoppdraget. Heldigvis var han ikke alene på gården. Det kunne ført til en smertefull død for høna og trolig ville det blitt smertefullt for Mads også. Ei høne lar seg ikke ribbe i stillhet vil vi tro. Utsagnet er trolig noe av det dummeste som er sagt på Farmen, og minner oss om at det kan være tynt med greiner på kunnskapens tre, selv om man har eksamen fra BI eller master i ledelse.

Hvis man først skal sløse bort noen timer foran TV-skjermen hver uke, anbefales Farmen. Det er en salig blanding av totalt trehendte folk, kombinert med solide praktikere. Så har vi noen drømmere og alltid er par særinger. Det er sånn det må være for at det skal bli en spennvidde og at det skal bli intriger. Mange av dem som deltar ville raskt sultet i hjel alene på en gård. Mange vet ikke bak-fram på ei ku. Langt mindre en ljå.

 

På Farmen er du helt avhengig av kunnskap som i dag etterspørres i stadig mindre grad. Det begynner å bli farlig langt mellom hver praktiker. Vi er i ferd med å bli et folk som synes det å foreta dekkskift på bilen er komplisert. For ikke å snakke om slipe en motorsagkjede eller enda verre: starte motorsaga og felle et tre uten å ta med seg halve huset og naboens gjerde?

Det er neppe å trekke det for langt å si at det fins flere knivslipere og finsnekkere på landsbygda enn i byen, i hvert fall hvis du har vokst opp på en gård eller er så heldig å ha en foreldre og besteforeldre som kan litt av hvert. Det er sånne som ikke står fast om det er en motor med «pustebesvær» eller som fnyser lett hvis man foreslår å tilkalle en håndverker bare man skal forblende nordveggen med skifer.

 

Jeg er heldig å ha vokst opp med slike folk i familien. Fatter'n og bestefatter'n fikset alt. Det er sånt som setter sine spor og som gjør det litt mer selvhjulpen i voksen alder. Det handler ikke om at det ikke fins penger til å kjøpe tjenester, men du verden hvor mye du vokser på å fikse mye selv. Det gjør noe med selvbildet når du kan si: ikke noe problem. Dette fikser jeg selv! Da vet du i hvert fall at du ikke skal ribbe høna, mens den fortsatt er i live. Det vet alle med erfaring med høner – egen eller andres.

Mange vet ikke bak-fram på ei ku. Langt mindre en ljå.