Gå til sidens hovedinnhold

Terror fra sangboka

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stakkars rektor på Nylund skole i Stavanger. Hun er regelrett mobbet, etter at elevene fikk med seg et skjema hjem, der foreldrene skulle krysse av på hvilke julesanger barna skulle få synge. Her brukte jeg ordet «jul» – noe som i seg selv er støtende. Vi har analysert julesangtekster. Det vi har funnet er både graverende og opprørende. Vi sier derfor: skoleledere – foren eder og redd barna! Her må våre lokale rektorer virkelig ta ansvar og verne ungene mot voldsomme og traumatiske ting som kan komme til å forfølge dem resten av livet.

Les også

Hva har du på listen din?

 

La oss begynne med «På låven sitter nissen.» Aner vi i det hele tatt noe om denne nissen? Er han avkrevd vandelsattest med tanke på at ungene på egen hånd skal gå til fjøset med grøten? Har han gjennomgått det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet? Og hvorfor er han så opptatt av grøt? Det er lett å la seg forlede og sjarmere av at han nikker og er glad, men vi ser lenger ned i sangen at han viser utagerende adferd ved å «true med sin store skje». Dette hyppige skiftet i stemningsleie – ved at han først smiler, for deretter å erkjenne at han er en hissigpropp, er klare indikasjoner på mental ubalanse. Nissen truer faktisk to ganger i sangen: først med skje. Deretter med å hente katten. Således strider dette mot all moderne form for konflikthåndtering.

En annen sang rektoren ville ha foreldres klarsignal på var «En juletrall». Og allerede i første verselinje forstår vi rektorens bekymring: «Vi skal pynte huset med mose, brisk og blad.» Dette kan indikere at man glorifiserer livet til de som ikke har råd til lyslenker, julekuler og glitter. Dette kan igjen føre til at barna ikke utvikler sterk nok empati med verdens fattige.

Les også

OMG, yolo er helt ute nå!

 

Hvordan kunne tekstforfatter Grundtvig vite at hun som «satt i lønn» i Betlehem faktisk var jomfru? Og hva betyr det egentlig «å sitte i lønn?». Hele sangen «Et barn er født i Betlehem» er et eneste sammensurium – der man har rokert ved det som er vanlig framgangsmåte ved unnfangelser. Først påstås det at hun var jomfru som fødte himmelens kongesønn. Det fastslås i vers to. I vers tre derimot påstås det at han «lagdes i et krybberom.» Og hva slags vesen er «et asen?». Det sto faktisk å glante på. En kikker?

Hva slags vesen er «et asen?» Det sto faktisk å glante. En kikker?

Les også

Veien til et bedre liv

 

Kommentarer til denne saken