Gå til sidens hovedinnhold

De blodige knivers natt

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

126 lensmannskontor skal legges ned. Blant dem Sigdal og Krødsherad.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård, den politiske ledelsen i departementet og sentraliseringskåte rikspolitikere hevder at politiet skal bli bedre ved å få bli færre. Økt service og raskere hjelp. Om de tror på dette selv vites ikke. Hvis de tror på det de selv sier er det all grunn til å stille spørsmål om de har hatt borrelås i uniformsbuksa og sittet for lenge i Oslo.

Les også

Nærpoliti? Ikke for alle kommuner

Lensmannsmodellen har fungert godt. Norge har lav kriminalitet sammenlignet med andre land. Lensmannen og betjentene har vært garantisten for ro og orden. De har ofte bodd lokalt og møtt mennesker til alle døgnets tider både i og utenfor jobben. De har hatt god oversikt og har ofte ordnet opp i saker og ting før det har kommet ut av kontroll. De var ofte å se i lokalavisen også. Folk visste hvem de var.
I dag er det ikke uvanlig at de ikke engang vil fortelle hva de heter, fordi de går rundt med en våt drøm om å jobbe som undercoveragent i i PST og således må være anonyme.

Les også

Tine imponerte Christine

Politiet er i ferd med å bli ansiktsløst. I stedet for å stå fram som politi, er politiet blitt steinansikter med solbriller gjemt inne i en patruljebil, mens de glir sakte gjennom Prestfoss og Noresund en gang iblant når det ikke skjer noe annet. De stanser neppe og kjøper en cola på butikken en gang. De skal være anonyme. Ingen vet hvem de er. Slikt skaper ikke tillit. I stedet for et nærpoliti vil dette bli et fjernpoliti.

Det er riktig at kravet til spisskompetanse øker og at man må ha mer slagkraftige enheter fordi kriminaliteten skjer på nye arenaer. Men fortsatt handler mye om å forebygge hverdagskriminalitet. Da er nærhet og daglig tilstedeværelse viktig. Politiet blir noe fjernt når det sentraliseres. Dessuten har lensmannen mange andre arbeidsoppgaver også.

Les også

– Lensmann må vi ha

Det sies at mange lensmannskontor står ubemannet. Det er riktig det også. Det skjer mens nyutdannete politifolk ikke får jobb og det skjer mens det blir stadig trangere i kantina i politidirektoratet.
Nærhet og god lokalkunnskap er kanskje politiets viktigste kapital for å bekjempe den kriminaliteten som du og jeg er mest opptatt av i det daglige. Sånn går det når man har en akademisk tilnærming til praktiske problemer. Det ser ofte finest ut på papiret.

Lensmannsmodellen har fungert godt.

Les også

– Vil rasere bygdene

 

Kommentarer til denne saken