Vi har mye å takke Gro for

Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRK-serien «Da vi styrte landet» lover godt. Statskanalen har klart det kunststykket å samle de tidligere statsministerne; Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Kjell Magne Bondevik, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg og vår nåværende statsminister, Erna Solberg. Søndag var det landsmoder Gro som mimret. De som ikke har sett innslaget bør få gjort det, fordi det viser hva denne kvinnen faktisk har betydd for utviklingen av det Norge vi kjenner i dag.

Hun brøt opp et forsteinet manns-konservativt Arbeiderparti og hun brøt barrierer for hele det norske samfunnet. Da Gro gikk inn i politikken var det ikke noe som het betalt svangerskapspermisjon, pappakvote eller selvbestemt abort. Det var få barnehager. Det virker som en evighet siden. Det er 43 år siden hun fikk plass i regjeringen som miljøvernminister. Etter en intern maktkamp i Arbeiderpartiet sto hun seirende tilbake, og overtok som statsminister i 1981. Da folk ble intervjuet på gaten den gang var det mange som ga klart uttrykk for at det ikke var jobb som passet for en kvinne. Sånn var omkvedet den gang. Hun satt ikke lenge første gang. Det var i årene 1986–1996 som ble hennes tiår.

Gro banet vei for andre kvinner. Hun ledet an for en helt ny familiepolitikk. Det vi i dag tar for gitt var i sin tid milepæler det skulle ryggrad for å nå. Selvsagt var ikke Gro alene, men det var i hennes regjeringstid mye skjedde – ting vi i dag tar for gitt, men som var store reformer da de kom. De har banet vei for kvinnene som kom etter. At de kom seg ut i arbeidslivet. At vi fikk en familiepolitikk som gjorde at det går an å kombinere jobb og familie. At kvinner fikk rett til selv å bestemme over egen kropp gjennom selvbestemt abort. Dette og mye, mye mer har gjort Norge til et rikt og likestilt samfunn.

For dagens unge kvinner har nok ikke navnet Gro Harlem Brundtland samme klang som tidligere. Og selv om det ikke er forventet at man skal vise takknemlighet, så er det ingen overdrivelse å si at uten Gro og hennes politikk hadde vi ikke vært der vi er i dag. Gro gikk foran. Hun var krevende, men hun visste hva hun ville. Hun tok i bruk nye virkemidler og de fungerte.

Hun tok i bruk nye virkemidler og de fungerte.

Siden 1981

Kåre Isaachsen Willoch (89)

  • Statsminister fra 1981 til 1986.

Gro Harlem Brundtland (78)

  • Statsminister 1981, fra 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996.

Thorbjørn Jagland (66)

  • Statsminister fra 1996 til 1997

Kjell Magne Bondevik (70)

  • Statsminister 1997–2000 og 2001–2005.

Jens Stoltenberg (58)

  • Statsminister 2000–2001 og 2005–2013.

Erna Solberg (56)

  • Statsminister siden 16. oktober 2013

Artikkeltags