Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer med Ap?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Sosialdemokratiske partier er i krise over hele Europa. Oppslutningen synker som et «bryne». I forrige uke tok AP-kjempen Martin Kolberg bladet fra munnen og omtalte årets valgresultat som «jævlig dårlig». Han erkjenner at partiet er i krise. I utgangspunktet burde Ap med letthet ha klart å ta makten tilbake, hvis verden hadde blitt så ille under den blåblå regjeringen som de prediket under valgkampen for fire år siden. Slik gikk det ikke. Snakker man med folk flest så opplever de at livet slett ikke er ille. Faktisk ble nordmenn kåret til verdens lykkeligste folk i FNs «World Happiness report i 2017.» Erna & co. har ikke vanstyrt Norge.

Det er mange forklaringer på hvorfor sosialdemokratene går tilbake i Europa. Fra flere hold pekes det på at innvandrings- og flyktningutfordringene har drevet tradisjonelle sosialdemokratiske velgere litt i begge retninger. De som vil åpne opp mer har gått til venstre, mens de som vil stramme inn har søkt mot Høyresiden.

Det er en utfordring å selge Aps budskap i et land der mange vanlige arbeidsfolk har blitt kapitalister.

Knut Bråthen, ansvarlig redaktør

Middelklassen i Norge er stor og livet der er ganske behagelig. Det er færre kamper å kjempe og kanskje er man mer opptatt av skattelette til seg selv, enn nye sosiale reformer? Store velgergrupper er ved hjelp av Arbeiderpartiets politikk blitt heist opp til en levestandard de bare kunne drømme om for 15–20 år siden. Men det ikke sikkert de er så takknemlige at de stemmer på sitt gamle parti av den grunn. Uttak er verdens lønn.

Det er heller ikke slik at for hvert nytt medlem LO får, så får Arbeiderpartiet automatisk en ny stemme. Mange LO-medlemmer finner seg like godt til rette hos Siv Jensen & co. Faktisk var det bare 38,4 prosent av LO-medlemmene som stemte på Arbeiderpartiet. Det er en stor utfordring for sosialdemokratene. Når kilden til de store velgergruppene, som tradisjonelt har stemt på Ap tørker inn må partiet spørre seg selv; hvorfor?

Hvor står partiet i dag og hvem er de til for? Ligger utfordringene bare her til lands, eller er Arbeiderpartiet i Norge også rammet av de samme strømningene vi ser i resten av Europa? Har de store gruppene her til lands fått en velstand som gjør at de ikke lenger føler de trenger partiet? Det er en utfordring å selge Aps budskap i et land der mange vanlige arbeidsfolk har blitt kapitalister.

Ap-ledere etter krigen

  • Jonas Gahr Støre 2014–d.d.
  • Jens Stoltenberg 2002–2014
  • Thorbjørn Jagland 1992–2002
  • Gro Harlem Brundtland 1981–1992
  • Reiulf Steen 1975–1981
  • Trygve Bratteli 1965–1975
  • Einar Gerhardsen 1945–1965
  • Oscar Torp 1923–1945

 

Kommentarer til denne saken